Агентите на израелската МОСАД са убили лидера на групировката „Хамас" Ал-Мабх в Дубай като са успели да внедрят в неговия портативен компютър „троянски кон", пише електронното издание Миг.Нюз.

Според публикация за убийствените хакерски технологии на МОСАД, публикувана в списание GQ, в операцията по ликвидацията на лидера на Хамас през януари 2010 година са участвали 27 агенти на израелското външно разузнаване. Обектът на ликвидацията Махмуд ал-Мабх е получил кодовото название „Плазмен екран".

За да бъде убит Мабх, е трябвало първо да бъде намерен. За това агентите на МОСАД са пуснали на лаптопа на ал-Мабх „троянски кон", с помощта на който впоследствие са следили пощата и връзките му по интернет. Благодарение на това агентите разбрали, че той е в Дубай.

Наред с това те са успели дистанционно да разбият паролата на вратата на ал-Мабх, за да не предизвикат подозрения у възможни свидетели и охранители, наблюдаващи коридорите чрез камери за видеонаблюдение.

След изпълнението на операцията убийците са оставили няколко т.н. електронни следи, което е позволило на полицията в Дубай да установи лицата, заподозрени в убийството.

Те са използвали също телефонен комутатор в Австрия, за да избегнат преки телефонни позвънявания в Обединените арабски емирства.

Трета улика за съпричастността към убийството е и използването на предплатени кредитни карти. Такъв тип карти рядко се използват за покупки или услуги зад граница, а в случая от нея се ползват група хора, намиращи се на едно място.

Задействаните карти за били пуснати от системата за разплащане Пайъниър, чийто генерален директор е бивш израелски командос. Тя е създадена през 2005 година в САЩ.

Въпреки това обаче така и не стана възможно да бъде установена категорично самоличността на заподозрените в убийството, макар да бяха публикувани имената и снимките им.