Полша ще мобилизира до 23 милиарда злоти (6,01 милиарда долара) - част от които от Европейския съюз, за ​​справяне с последиците от тежките наводнения. Това обяви министър-председателят Доналд Туск, цитиран от "Ройтерс".

Най-драматичните наводнения от поне две десетилетия насам потопиха много градове в югозападната част на страната, а правителството заяви, че ще освободи средства от бюджета и ще използва парите на Европейския съюз в усилията за възстановяване.

"Мащабът на тази помощ по отношение на облекчаването на наводненията и плана, който подготвяме за възстановяване, както и европейските фондове - смятаме, че ще можем да мобилизираме до 23 милиарда (злоти)", посочи Туск на заседание на правителството.

Полша получава помощ от ЕС за справяне с последствията от наводненията

Полша получава помощ от ЕС за справяне с последствията от наводненията

Тя обаче може да не е достатъчна за покриване на щетите

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че 10 милиарда евро ще бъдат предоставени от кохезионните фондове на ЕС за справяне с наводненията в някои от 27-те страни членки на ЕС. Тя поясни, че някои от условията, които обикновено се свързват с такива фондове, като съфинансиране от държавите членки, ще бъдат отменени, за да се ускори реакцията.

Около 5 милиарда евро от тези средства са предвидени за Полша.

Фон дер Лайен отбеляза, че парите от Фонда за солидарност на ЕС, който подкрепя страните членки, засегнати от природни бедствия, ще бъдат използвани за възстановяване на инфраструктурата.

Министърът на финансите Анджей Домански посочи, че 2 милиарда злоти ще бъдат заделени в бюджета за помощ при наводнения.

Министърът на фондовете и регионалното развитие Катаржина Пелчинска-Налец пък съобщи, че 1,5 милиарда злоти от съществуващите фондове на ЕС на Полша ще бъдат пренасочени към реконструкция, а други 3,5 милиарда потенциално ще бъдат разпределени за изграждане на диги против наводнения, резервоари и язовири.

Повече от 20 са жертвите на лошото време в Централна Европа

Повече от 20 са жертвите на лошото време в Централна Европа

Има обявени за издирване хора