Австрийският президент Александър Ван дер Белен връчва мандата за съставяне на правителство на лидера на втората по големина политическа партия и на лидера й, настоящия канцлер Карл Нехамер.

С решението за връчване на мандата се прави опит да се излезе от политическата криза, която както Ван дер Белен обясни: "Никой не може да претендира за цялата нация само за себе си."

"Цитираният в конституцията "народ" се състои от избиратели от всички партии. "Народът сме всички ние. И ние сме различни, за нас са важни различни неща, затова гласуваме за различни партии и никой не може да твърди, че представлява целия народ. Никой", цитира Der Standard острите думи на президента.

Австрийският президент започна консултации за ново правителство с крайнодесните

Австрийският президент започна консултации за ново правителство с крайнодесните

Очаква се в събота Херберт Кикъл, лидер на крайнодясната "Партия на свободата", да направи изявление

В изявление пред медиите, след седмица на консултации с политическите субекти, които попълват Националното събрание на Австрия, Ван дер Белен обясни, че Херберт Кикъл няма да намери коалиционен партньор, който да го направи федерален канцлер.

"Австрия се нуждае от "правителство, способно да действа, стабилно и почтено", чието сформиране трябва да стане възможно най-бързо, но и ще има нужда да му се даде време.

Според думите на държавния глава изборите не са надпревара, в която партията, завършила първа, автоматично става ръководител на правителството. Според Ван дер Белен резултатът от изборите означава, че "поне две от трите основни партии трябва да работят заедно".

Той обосновава решението си с това, че и нито една от другите партии не иска да работи с партията, спечелила най-много гласове - "напълно необичаен случай", за който са нужни нови решения.

Патовата ситуация е "всъщност ясна" още от изборите, които се проведоха на 29 септември, но въпреки това президентът поиска от трите по-големи партии да проведат допълнителни разговори, за да изяснят наистина позициите си.

Пред президента от SPО и ОVP са изразили загриженост за бъдещето на либералната демокрация и върховенството на закона, опасенията за сигурността, близостта с Русия, "разединяващия и унизителен език", крайнодясната екстремистка реторика.

Избраните партии понякога имат много различни предложения за решения на основните въпроси на бъдещето. "Това, което е необходимо тук, е подход един към друг и взаимно разбиране на това, което по същество интересува другата партия." В края на преговорите да се стигне до компромиси, очаква президентът. "Именно в това се състои нашата демокрация. Ето защо имаме демократични избори, за да не може една партия безмилостно да си пробие път."

Така Австрийската партия на свободата, която с 29% от гласовете убедително спечели изборите за долната камара на парламента остава изолирана от управлението, за което претендираше. Мандатът за съставяне на правителство отива в консервативната Австрийска народна партия, която се нареди на второ място, с лидер Карл Нехамер, който ще трябва да преговаря със Социалдемократите (SPО), която е на трето място в парламента.

Австрийският канцлер няма да участва в коалиция с "Партия на свободата"

Австрийският канцлер няма да участва в коалиция с "Партия на свободата"

Тъй като не иска да е в правителство с лидера на крайната десница