Лидерът на консервативната Австрийска народна партия и канцлер Карл Нехамер, съобщи във вторник след среща с лидера на крайнодясната "Партия на свободата"  Херберт Кикъл, че остава против участие в правителство с него, съобщава "Ройтерс".

"Няма да бъда заместник на Хърбърт Кикъл", отсече Нехамер на кратка пресконференция след срещата си с лидера, първата от трите срещи.

Кикъл сита, че всяка коалиция без неговата партия би била недемократична, тъй като тя победи на изборите. По принцип той може да води и тристранна коалиция с третите, социалдемократите, както и и по-малка партия като либералната Neos.

Австрийският президент кани партиите на коалиционни преговори

Австрийският президент кани партиите на коалиционни преговори

За да се формира правителство е нужна подкрепата на най-малко две партии

Припомняме, че президентът на Австрия Александър Ван дер Белен обяви в сряда, че ще покани лидерите на трите партии, които получиха най-много гласове на парламентарните избори, да проведат преговори за възможни коалиционни споразумения.

Ван дер Белен заяви в реч, че по принцип на първото място партията, която е спечелила най-много гласове — в този случай крайнодясната Партия на свободата на Австрия (FPO) — би трябвало да бъде натоварена със задачата да състави коалиция. Въпреки това, другите основни партии изразиха нежелание да управляват заедно с FPO при сегашните обстоятелства.

Никой не би могъл да състави работеща коалиция без участието на поне две от трите водещи партии, подчерта президентът. Предстои да се види дали тези преговори ще доведат до стабилно правителство в Австрия, като политическата ситуация остава напрегната след изборите.

Австрийският президент започна консултации за ново правителство с крайнодесните

Австрийският президент започна консултации за ново правителство с крайнодесните

Очаква се в събота Херберт Кикъл, лидер на крайнодясната "Партия на свободата", да направи изявление

Ван дер Белен - бивш лидер на левите Зелени, изрази резерви относно влизането на Партията на свободата в правителството. Той изтъкна, че всяко бъдещо правителство трябва да зачита основните ценности, включително правата на малцинствата, независимите медии и членството в ЕС.

Консервативната Австрийска народна партия на канцлера Нехамер бе единствената партия, оставила отворена вратата за коалиция с "Партията на свободата". Нехамер обаче многократно е изключвал възможността да влезе в правителство с лидера ѝ Кикъл.

"Партията на свободат"а заяви, че се надява Нехамер да бъде свален като лидер на Австрийската народна партия, но ръководството на формацията потвърди подкрепата си за канцлера.

Въпреки че в момента изглежда, че "Партията на свободата" няма път към властта, канцлерът Нехамер призова президента официално да я натовари с формирането на коалиция.

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

При все още неокончателни резултати от вота

"Партия на свободата" е първа с 29% от гласовете - историческа победа за евроскептичната, приятелски настроена към Русия партия, основана през 50-те години на миналия век под ръководството на лидер, който е бил офицер от СС и нацистки законодател.

Тя обаче ще се нуждае от коалиционен партньор, за да управлява. Другите партии вече заявиха, че не проявяват интерес.

Европейски партии, които са съюзници в ЕП на "Партията на свободата" изразиха задоволството си от победата и призоваха да се зачита вотът на избирателите.

Хиляди участваха в протестно шествие в австрийската столица Виена, за да призоват политическите партии, особено управляващите консерватори, да не влизат в правителство с крайнодясната "Партия на свободата".