Хиляди участваха в протестно шествие в австрийската столица Виена в четвъртък, за да призоват политическите партии, особено управляващите консерватори, да не влизат в правителство с крайнодясната "Партия на свободата", въпреки че тя спечели парламентарните избори в неделя, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че "Партия на свободата" е първа с 29% от гласовете - историческа победа за евроскептичната, приятелски настроена към Русия партия, основана през 50-те години на миналия век под ръководството на лидер, който е бил офицер от СС и нацистки законодател.

Президентът на Австрия зове за компромиси в преговорите за коалиция

Президентът на Австрия зове за компромиси в преговорите за коалиция

Настоява да се избягва конфронтацията

Тя обаче ще се нуждае от коалиционен партньор, за да управлява. Другите партии вече заявиха, че не проявяват интерес.

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен ден по-рано призова всички партии в парламента да избягват "конфронтацията" и да търсят компромиси в преговорите за сформиране на коалиция. 

Държавният глава, който ръководи формирането на правителствата, настоя всички страни да водят преговори помежду си - процес, който официално трябва да започне скоро.

"Изборната кампания приключи. Тази конфронтация приключи. Сега трябва да се намерят компромиси, общи отговори на належащите въпроси", подчерта Ван дер Белен в речта си, когато прие оставката на правителството, водено от консерваторите, и го помоли да остане временно изпълняващо длъжността до формирането на нова управляваща коалиция.

Той изброи въпроси, които засягат въпроси като разходите за живот, изменението на климата и здравеопазването, но също така запита "Как да дадем положителен принос в Европейския съюз?" и "Какъв образ на Австрия искаме да представим на света?".

Ван дер Белен - бивш лидер на левите Зелени, изрази резерви относно влизането на Партията на свободата в правителството. Той изтъкна, че всяко бъдещо правителство трябва да зачита основните ценности, включително правата на малцинствата, независимите медии и членството в ЕС.

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

При все още неокончателни резултати от вота

Консервативната Австрийска народна партия на канцлера Карл Нехамер е единствената партия, оставила отворена вратата за коалиция с Партията на свободата. Нехамер обаче многократно е изключвал възможността да влезе в правителство с лидера ѝ Херберт Кикъл, който отбеляза, че няма да "изчезне във въздуха".

Партията на свободата заяви, че се надява Нехамер да бъде свален като лидер на Австрийската народна партия, но ръководството на формацията вчера потвърди подкрепата си за канцлера.

Въпреки че в момента изглежда, че "Партията на свободата" няма път към властта, канцлерът Нехамер вече призова президента официално да я натовари с формирането на коалиция.

Ван дер Белен не спомена тази възможност и каза само, че ще говори с представители на партиите.

"Ще направя това с необходимото спокойствие и в необходимата дълбочина", увери той.

Салвини за победата на "Партия на свободата" в Австрия: Народен вот, а не неонацизъм

Салвини за победата на "Партия на свободата" в Австрия: Народен вот, а не неонацизъм

Похвали своя съюзник в ЕП за постигнатия резултат

Европейски партии, които са съюзници в ЕП на "Партията на свободата" вече изразиха задоволството си от победата и призоваха да се зачита вотът на избирателите.