Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен обяви в сряда, че ще покани лидерите на трите партии, които получиха най-много гласове на парламентарните избори миналата седмица, да проведат преговори за възможни коалиционни споразумения.

Ван дер Белен заяви в реч, че по принцип на първото място партията, която е спечелила най-много гласове — в този случай крайнодясната Партия на свободата на Австрия (FPO) — би трябвало да бъде натоварена със задачата да състави коалиция. Въпреки това, другите основни партии изразиха нежелание да управляват заедно с FPO при сегашните обстоятелства.

Никой не би могъл да състави работеща коалиция без участието на поне две от трите водещи партии, подчерта президентът. Предстои да се види дали тези преговори ще доведат до стабилно правителство в Австрия, като политическата ситуация остава напрегната след изборите.

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

"Партия на свободата" с историческа победа, но неясна коалиция в Австрия

При все още неокончателни резултати от вота

Ван дер Белен - бивш лидер на левите Зелени, изрази резерви относно влизането на Партията на свободата в правителството. Той изтъкна, че всяко бъдещо правителство трябва да зачита основните ценности, включително правата на малцинствата, независимите медии и членството в ЕС.

Консервативната Австрийска народна партия на канцлера Карл Нехамер е единствената партия, оставила отворена вратата за коалиция с Партията на свободата. Нехамер обаче многократно е изключвал възможността да влезе в правителство с лидера ѝ Херберт Кикъл.

Партията на свободата заяви, че се надява Нехамер да бъде свален като лидер на Австрийската народна партия, но ръководството на формацията вчера потвърди подкрепата си за канцлера.

Въпреки че в момента изглежда, че "Партията на свободата" няма път към властта, канцлерът Нехамер вече призова президента официално да я натовари с формирането на коалиция.

Салвини за победата на "Партия на свободата" в Австрия: Народен вот, а не неонацизъм

Салвини за победата на "Партия на свободата" в Австрия: Народен вот, а не неонацизъм

Похвали своя съюзник в ЕП за постигнатия резултат