Италианският парламент в четвъртък даде окончателно одобрение на закон, въвеждащ по-строги наказания за онези, които повреждат паметници и културни обекти, след поредица от протести за климата, предава Ройтерс.

През последните месеци екоактивисти в Италия хвърляха боя или по друг начин увреждаха паметници, сгради и произведения на изкуството, включително фонтана Треви в Рим, Палацо Векио във Флоренция и операта Ла Скала в Милано.

Законопроектът, приет от долната камара на парламента със 138-92 гласа, предвижда глоби до 40 000 евро за тези, които обезобразяват паметници, като се увеличават до 60 000 евро, ако културното наследство бъде унищожено.

Сегашните глоби са от порядъка на 1500-15 000 евро.

Законът също така предвижда, че министерството на културата може да използва приходите от глоби за почистване и ремонт на повредени паметници.

"Днес е прекрасен ден за италианската култура и по-специално за художественото и архитектурно наследство на нацията", каза в изявление министърът на културата Дженаро Санджиулиано, главният поддръжник на реформата.

Законодателството, наречено "закон срещу ековандалите", е пореден пример за твърдия подход на дясното правителство на премиера Джорджия Мелони към закона и реда, добавяйки мерки срещу непълнолетни нарушители, незаконни мигранти и организатори на рейв партита.

Климатичните активисти, които призовават правителствата да спрат използването на изкопаеми горива и да се справят с глобалното затопляне, организираха подобни протести в цяла Европа, насочени срещу Бранденбургската врата в Берлин заедно с картини в Лондон и Виена.

Екоактивисти оцветиха в зелено каналите във Венеция

Екоактивисти оцветиха в зелено каналите във Венеция

Актът им е в знак на протест срещу липсата на напредък на срещата на върха за климата COP28