Властите в Северна Корея съобщиха в сряда, че са извършили теста на крилати ракети с голям обсег с цел проверка на способностите за контраатака и стратегически удари, съобщава АП.

Това бе поредната демонстрация на оръжия, заплашваща Южна Корея и Япония, само за този месец.

Съобщението дойде ден, след като армията на Южна Корея засече Северна Корея да изстрелва множество крилати ракети във водите край западното крайбрежие, третото изстрелване на подобни оръжия този месец. 

Официалната корейска централна информационна агенция на Северна Корея заяви, че оръжието, тествано във вторник, е Hwasal-2 и че изстрелването не е засегнало сигурността на съседите. 

Не се уточнява точният брой на изстреляните ракети или спецификата им.

КНДР проведе нов тест на ракети

КНДР проведе нов тест на ракети

Трети само за последната седмица

По-рано Северът описа Hwasal-2 като способен да носи ядрени оръжия и че техният обхват е до 2000 километра, разстояние, което включва американските военни бази в Япония.

През последните години Северна Корея разширява гамата си от крилати ракети, които са предназначени да бъдат изстрелвани както от сухопътни, така и от военноморски средства. Тези оръжия допълват огромния набор от балистични ракети на страната, включително ракети с твърдо гориво с малък обсег, насочени към преобладаваща противоракетна отбрана в Южна Корея и междуконтинентални балистични ракети, предназначени да достигнат континенталната част на САЩ.

От 2021 г. Северна Корея е провела най-малко 11 кръга тестове на крилати ракети с голям обсег, изстреляни както от сушата, така и от морето.

Двата предишни теста на Севера на крилати ракети на 24 януари и 28 януари бяха с ново оръжие, наречено Pulhwasal-3-31, проектирано да бъде изстреляно от подводници. След второто изстрелване на това оръжие в неделя севернокорейският лидер Ким Чен Ун повтори целта си за изграждане на флот с ядрено въоръжаване, за да се противопостави на това, което той описа като нарастващи външни заплахи.

На 14 януари Северът също тества нова ракета със среден обсег на твърдо гориво, което подчертава усилията му да усъвършенства своите оръжия, които биха могли да се насочат към активи на САЩ в Тихия океан, включително военния център на Гуам.

Напрежението на Корейския полуостров е в най-високата си точка от години, след като Ким ускори разработването на оръжия до безпрецедентни темпове, като същевременно отправя провокативни ядрени заплахи срещу Съединените щати, Южна Корея и Япония. Съединените щати и техните азиатски съюзници в отговор засилиха комбинираните си военни учения и актуализираха своите стратегии за възпиране.

КНДР тества подводна ядрена система

КНДР тества подводна ядрена система

В знак на протест срещу съвместните военни учения на Южна Корея, Съединените щати и Япония

Съществуват опасения, че Ким, насърчен от стабилния напредък на своя ядрен арсенал и заздравените връзки с Русия, ще засили допълнително натиска срещу съперниците си в годината на избори в Съединените щати и Южна Корея.

Експертите казват, че дългосрочната цел на Ким е да принуди Съединените щати да приемат идеята за Севера като ядрена сила и да договорят отстъпки в сигурността и облекчаване на санкциите от позиция на сила.