Северна Корея проведе тест на подводната си система за ядрени оръжия в знак на протест срещу съвместните военни учения на Южна Корея, Съединените щати и Япония тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Тестът на "Haeil-5-23", име, което Северна Корея даде на своите дронове за подводна атака с ядрена способност, беше извършен във водите край източния бряг на страната на неясна дата.

"Позицията на нашата армия за противодействие на подводно ядрено оръжие е допълнително закръглена и нейните различни морски и подводни действия за реагиране ще продължат да възпират враждебните военни маневри на флота на САЩ и техните съюзници", каза неназован говорител на министерството.

САЩ, Южна Корея и Япония провеждат съвместни военноморски учения

САЩ, Южна Корея и Япония провеждат съвместни военноморски учения

Напрежението с КНДР се задълбочава

Припомняме, че военноморските сили на Южна Корея, Съединените щати и Япония организираха тази седмица тридневни съвместни учения.

Това се случи, докато севернокрейският лидер Ким Чен Ун продължава провокативните тестове на оръжия и заплахи, които повишиха регионалното напрежение до най-високата си точка от години.

Ким обяви, че Северна Корея ще се откаже от дългогодишния си ангажимент за мирно обединение с Южна Корея и нареди пренаписване на конституцията на Северна Корея, за да елиминира идеята за споделена държавност между разделените от война страни.

Речта му в понеделник дойде ден след като Северът проведе първия си балистичен тест за 2024 г., който държавните медии описаха като нова ракета със среден обсег на твърдо гориво, насочена към хиперзвукова бойна глава, отразявайки стремежа му да усъвършенства гамата си от оръжия, насочени към американските бази в Гуам и Япония.

Сеул налага санкции на Северна Корея заради оръжейните ѝ програми

Сеул налага санкции на Северна Корея заради оръжейните ѝ програми

Санкционирани са две физически, три юридически лица и 11 кораба