Руските военни стартираха видеокампания за привличане на повече професионални войници да се бият в Украйна, която предизвиква заинтересованите да докажат, че са "истински мъже" и да заменят обикновения цивилен живот с този на бойното поле, съобщава "Ройтерс".

Обявата, придружена от вълнуваща музика, идва след сводка на британското военно разузнаване и съобщения в руски медии, че Москва иска да наеме до 400 000 професионални войници - на доброволни начала - за да подсили силите си в Украйна.

Рекламата вече циркулира в големите руски социални мрежи.

Русия не разкрива пълните данни за военните си загуби в "специалната военна операция". Според наскоро изтекла оценка на Агенцията за военно разузнаване на САЩ обаче до момента до 43 000 руснаци са били убити във войната. Смята се, че до 17 500 украинци също са загинали във военните действия.

Британското разузнаване: Русия брани децата на елита от мобилизация

Британското разузнаване: Русия брани децата на елита от мобилизация

Руското МО се стреми да се справи с продължаващия си дефицит на боен персонал

Рекламата, която приканва мъжете да подпишат договор с руското министерство на отбраната за заплата, започваща от 204 000 рубли (2495 долара) на месец, показва мъж в супермаркет, облечен във военна униформа и с тежка картечница в ръка. След това той е показан в униформа на охранител с въпроса: "Това ли е защитникът, който си мечтал да бъдеш?".

По-нататък във видеото мъж върви през мъглата с други войници на бойното поле. След това той е показан като фитнес инструктор, който помага на клиент да вдига тежести. "Наистина ли в това е силата ти?", отново риторично се пита във видеоклипа.

Следва таксиметров шофьор, обслужващ клиент, който след това се превръща във войник на бойното поле.

"Ти си истински мъж. Бъди такъв", гласи рекламата.

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Руснаци се записват доброволци, за да се бият в Украйна

След стартирането на кампания за частична мобилизация през септември, която накара десетки хиляди руснаци да избягат от страната, за да не бъдат изпратена на фронта, властите омаловажават възможността за втора вълна на мобилизация - въпреки хода за въвеждане на електронни повиквателни - и вместо това се опитват да наемат доброволци.

През последните седмици в Москва се появиха плакати, търсещи професионални войници, на които е изписано: "Нашата професия е да защитаваме Родината".

Плакатите, които гласят, че армията търси артилеристи, сапьори, военни медици, шофьори и командири на танкове, обещават на потенциалните новобранци "уважение, почтена професия и достойно заплащане".