Ситуацията в Украйна допълнително ще забави обявяването на кандидатурата на Еманюел Макрон. Това коментира Жил Парис, колумнист на Le Monde.

Само четирима кандидати са в кампанията: консерваторът Валери Пекрес, крайнодесният Ерик Земур, социалистът Ан Идалго и левият Жан-Люк Меленшон.

Войната в Украйна доминираше в ефира и в натоварения график на напускащия президент и вероятния кандидат Макрон. Социалистката Ан Идалго преименува митинга си, който се проведе в Бордо в събота, "на солидарност с украинския народ".

Президентската кампания във Франция отива на заден план. В събота сутринта посещението на Еманюел Макрон в Salon de l'Agriculture беше много по-кратко от планираното. Това годишно и цветно земеделско изложение, което се провежда в южната част на Париж, е национално събитие, което никой кандидат за президент не може да си позволи да пропусне.

Преди пет години президентската кампания по това време вече течеше с пълна скорост. Напускащият президент, социалистът Франсоа Оланд, трябваше да се откаже да се кандидатира за втори мандат, оставяйки полето широко отворено за бившата му дясна ръка Еманюел Макрон.

През 2012 г. досегашният консерватор Никола Саркози беше в кампанията от средата на февруари, точно като покойния Жак Ширак, също консерватор, през 2002 г .Този път действащият държавен глава Еманюел Макрон изчаква, позволявайки си да остане защитен в позицията си на президент до последната минута.

Първо, той успя да оправдае изчакващото си поведение с последната вълна на Covid. Тогава кризата в Украйна се засили драматично и можеше да се влоши само преди първия тур на изборите, на 10 април.

Други мотиви също изиграха роля в решението на Еманюел Макрон да изчака и те остават актуални и към момента. Липсата на интерес към кампанията от страна на избирателите, по-слабо мобилизирани от преди пет години, можеше само да го убеди да вземе такова решение.

Еманюел Макрон само намекна, че вече е решил да се кандидатира отново и просто чака подходящия момент, за да хвърли кандидатурата си на ринга. Като отложи излизането си на ринга, напускащият президент де факто замрази президентската кампания за всички. Войната в Украйна отново ще отложи решаващата дата.

Все пак часовникът тиктака. 4 март е крайният срок за спонсорството, което е необходимо, за да се появят в бюлетината. Това не е истински проблем за Еманюел Макрон, тъй като той прекрачи прага от 500 преди седмици. Той просто трябва официално да обяви решението си да се кандидатира преди 7 март, когато официалният съдия на президентските избори, Конституционният съвет, трябва да публикува окончателния списък с кандидати.

Нещо повече, тъй като двата тура на изборите се провеждат две седмици по-рано от обичайното, може да се очаква една блиц кампания, сведена само до месец.

Крайнодесните кандидати, които се радваха на много силно присъствие в ефира, по-специално Ерик Земмур (Reconquest!), ще загубят своето конкурентно предимство. Дестабилизирани от проруските си позиции, те вече са принудени да играят в защита, като левия Жан-Люк Меленшон (La France Insoumise), който е фаворитът отляво в анкетите.

Кампанията с нисък старт се превърна в призрачна след инвазията в Украйна и вече трудно дори съществува в ефира.

Войната в Украйна задълбочава пропастта в лявото между онези, които възлагат цялата отговорност за ситуацията върху руския президент Владимир Путин и тези, които го критикуват, но обвиняват също Запада и НАТО.

Докато водещият кандидат от левицата Жан-Люк Меленшон (La France Insoumise), който принадлежи към последния лагер, каза в петък, че "не бърка" в позицията си спрямо Русия, екипът на природозащитника Яник Жадо реагира силно в изявление, в което се казва, че "Жан-Люк Меленшон никога не изостава в своето самодоволство към Путин".

Консерваторът Франсоа Фийон, бивш министър-председател и кандидат на президентските избори през 2017 г., обяви в петък, че ще се оттегли от бордовете на директорите на две руски компании Сибур и ЗЗарубежнеф след нахлуването на Украйна от руски войски. Той беше обект на значителна част от критиките, защото в началото реши да не се отказва, като по този начин отслаби кандидата на консерваторите Валери Пекрес.