Бившият грузински президент Михаил Саакашвили отговори на руския опозиционен политик Алексей Навални, който преди време призова властите на Грузия да го освободят от затвора за лечение. Той заяви също, че приема Навални за бъдещия президент на Русия и изрази надежда, че Навални, който подобно на Саакашвили е в затвора от 2021 г., "ще оцелее и ще постигне желаната цел".

Изявлението му бе публикувано във "Фейсбук".

Според мен имаме две общи неща с Алексей Навални, бъдещият президент на всичко, което ще остане от Русия в близко бъдеще: и двамата сме еднакво непримирими по отношение на корупцията, и двамата сме големи врагове на Владимир Путин. Пожелавам на Алексей да оцелее, да излезе на свобода и да постигне желаната цел.

Припомняме, че Алексей Навални е в затвора от януари 2021 г., а Михаил Саакашвили от есента на 2021 г. Двамата са изправени пред здравословни проблеми.

Съмнения, че Навални може да е отровен

Съмнения, че Навални може да е отровен

Авдокатът му иска токсикологични и радиологични изследвания

Адвокатът на Алексей Навални Вадим Кобзев съобщава за притеснения за здравето на своя довереник. В Телеграм канала на Навални се сочи, че за него е извикана линейка заради обострено заболяване, евентуално стомашно. До този момент то е неизвестно, а медицинските власти в затворническата колония се отнасят в безразличие. Адвокатът изразява съмнения, че на Навални е дадена бавнодействаща отрова, която влошава здравето му постепенно, но стабилно.

През 2020 година имаше опит за отравяне на критика на Кремъл. Тогава Навални бе приет в болница в тежко състояние.

Саакашвили, който изкара два мандата като президент между 2004 г. и 2013 г., в момента излежава присъда от шест години затвор за злоупотреба с власт, въпреки че международни правозащитни групи определиха присъдата му като политически мотивирана.

За освобождаването на Саакашвили от затвора се застъпи и украинският президент Володимир Зеленски. 

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Бившият грузински президент, който се намира в затвора, бе приет в болница

Грузия кандидатства за членство в ЕС заедно с Украйна и Молдова дни след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.