Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили ще прави партия, за да очисти Украйна от корупцията, съобщават украински медии.

За целта той е основал „Движение за пречистване”. То ще послужи за основа за създаването на партия.

Новината беше обявена на антикорупционен форум в Одеса. Експерти смятат, че по този начин губернаторът на Одеса ще се опита да си гарантира политическото бъдеще след като родината му Грузия го лиши от гражданство, а основаната там от него партия го свали като лидер и го изключи като член. Първият антикорупционен форум се е провел в Одеса, след това последвали подобни форуми в Киев и Харков. По различни оценки на тях са присъствали около 3-5 хил. души.

Саакашвили пое управлението на Грузия през 2003 година след „Розовата революция” и насочи Грузия към прозападен път, което доведе до петдневна война с Москва през 2008 година, при която Грузия беше смазана от руските сили. 

Грузинската прокуратура е повдигнала обвинения на Саакашвили за злоупотреба с власт и използване на прекомерна сила срещу протестиращи през 2007 година, но украинската прокуратура отказа на Тбилиси да бъде екстрадиран.