Във вторник Върховният съд на Гърция забрани на партията, основана от лишен от свобода член на неонацистката групировка "Златна зора", да участва в парламентарните избори на 21 май, коментира АФП.

Крайнодясната партия "Гърците" на Илиас Касидиарис, осъден лидер на разпуснатата вече "Златна зора", няма да може да издига кандидати, реши съдебното събрание с мнозинство от девет гласа срещу един, съобщи правен източник.

Малката националистическа партия "Гърците" е създадена през 2020 г. от Касидиарис, бивш говорител и депутат на "Златна зора", няколко месеца преди да бъде изпратен в затвора.

Той беше сред няколкото високопоставени членове на "Златна зора", които получиха тежки присъди за лишаване от свобода през октомври 2020 г. от съда, който обяви неонацистката партия за престъпна организация.

Съдиите сметнаха, че "Гърците" са "продължение на Златна зора".

Говорителят на гръцкото правителство Акис Скерцос приветства това, което нарече "историческо решение", което ще попречи на "враговете на демокрацията" да заседават в парламента.

"Наш общ дълг е да защитаваме демокрацията", добави той.

Васо Пантази, адвокат на Касидиарис, осъди решението, като заяви, че "половин милион гърци" са лишени от правото да гласуват за избраната от тях партия.

Смята се, че забраната за участие на партия в гръцки избори е първата след възстановяването на демокрацията през 1974 г. след седемгодишна военна диктатура на черните полковници.

Нацисти и левичари се биха в Атина

Нацисти и левичари се биха в Атина

Петима души са приети в болница

Друга малка дясна партия, EAN, получи разрешение от съда да участва в изборите.

Касидиарис е сред близо 60-те членове на "Златна зора", осъдени през 2020 г. за убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас и за други престъпления, включително убийство, нападение и ръководене на престъпна организация.

Горещо настроеният бивш учен в областта на храните - който беше депутат от 2012 до 2019 г. - беше осъден на 13,5 години зад решетките.

Той е почитател на Третия райх и има татуирана свастика на лявата си ръка. Веднъж дори удари комунистически депутат по телевизията.

Затворът не му пречи да проповядва на поддръжниците си чрез гласови съобщения от затвора и да управлява канал в YouTube с над 120 000 последователи.

Наскоро 42-годишният мъж заяви амбицията си да се кандидатира за избирателен район в централната част на Атина на изборите този месец.

През февруари парламентът измени избирателния закон от 2021 г., според който политическа партия не може да участва във вота, ако нейното ръководство - официално или неофициално - е било осъдено за членство в престъпна организация.

Окончателното решение в крайна сметка беше взето от Върховния съд.

Преди решението Касидиарис осъди "невъобразимия преврат срещу демокрацията", извършен от онези, които се опитват да лишат от глас "стотици хиляди избиратели", подкрепящи неговата партия.

Популярността на "Златна зора" достигна своя връх в разгара на финансовата криза в Гърция, което разтревожи европейските партньори.

В един момент през 2013 г. процентът на гласовете на групата беше 10%, което я правеше третата по популярност партия.

Тя не успя да спечели нито едно място на последните парламентарни избори през 2019 г., след които министър-председателят Кириакос Мицотакис се опита да избегне завръщането на неонацистите в законодателния орган.

Според социологическо проучване за телевизионния канал Open TV от петък "Елада" ще спечели четири процента от гласовете на изборите, достигайки трипроцентния праг, необходим за влизане в парламента.