Шотландски съдия отказа да постанови временна възбрана върху плана на британския премиер Борис Джонсън за затваряне на британския парламент, съобщиха британските медии.

Група от 75 британски депутати се опитаха да постигнат временна възбрана - подобна на запрещение - от съда преди пълното разглеждане на казуса.

Искането им беше отхвърлено от лорд Дохърти, който каза, че не е убеден, че има "убедителна нужда" от временна възбрана.

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Парламентът се разпуска до средата на октомври

Пълното разглеждане на казуса обаче ще бъде направено следващия вторник вместо днес.

Лорд Дохърти каза, че това е така, защото това е в интерес на правосъдието и обществения интерес, за да може делото, срещу което се противопоставя британското правителство, да продължи възможно най-бързо.

Ала той каза: "Не съм убеден, че на този етап има необходимост да се постановява временно прекъсване или временна възбрана".

Съдията няма да вземе решение по делото, докато не изслуша юридически аргументи от двете страни във вторник, като окончателното му решение може да бъде постановено на следващия ден.

Над 1.5 млн. британци подписаха петиция срещу Борис Джонсън
Обновена

Над 1.5 млн. британци подписаха петиция срещу Борис Джонсън

Само за денонощие…

Решението му да не постанови временна възбрана до голяма степен беше, защото първата възможна дата, в която парламентът може да бъде блокиран, е следващия петък.

Борис Джонсън иска да прекрати работата на парламента за няколко седмици преди речта на кралицата на 14 октомври. Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз на 31 октомври.

Междупартийна група политици, завели делото, включително депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери и лидера на либералдемократите Джо Суинсън, искат съдът да постанови, че би било незаконно и противоконституционно Джонсън да го направи.

Решението на съда дойде, след като бившият британски премиер сър Джон Мейджър обяви, че обединява сили с активистката Джина Милър, за да се противопостави на решението за прекратяване работата на парламента в съдилищата.

Борис Джонсън - като в политическа лудница, Британия спешно да се събуди!

Борис Джонсън - като в политическа лудница, Британия спешно да се събуди!

С методите на латиноамериканските диктатори...