Подкрепян от Русия сепаратистки съд в Донецк в източна Украйна обвини петима чужди граждани, заловени в битки с украинските сили, че са наемници, съобщи Reuters. Tрима от тях могат да бъдат осъдени на смърт, съобщиха руски медии.

Британецът Джон Хардинг, хърватинът Векослав Пребег и шведският гражданин Матиас Густафсон, които бяха заловени в и около пристанищния град Мариупол, са изправени пред възможна смъртна присъда според законите на самопровъзгласилата се Донецка народна република, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС .

Още двама британци, Дилън Хийли и Андрю Хил, също бяха обвинени, но не ги очакваше екзекуция. И петимата обвиняеми не се признаха за виновни по повдигнатите обвинения, предаде ТАСС.

Зеленски: Атакуваме в Запорожие, но даваме отпор в Донбас

Зеленски: Атакуваме в Запорожие, но даваме отпор в Донбас

Цялостната ситуация на фронта е без съществени промени

В отговор на обвиненията срещу Пребег хърватското външно министерство заяви: "Хърватия отхвърля обвинителния акт и не го счита за основателен и законен, тъй като е в противоречие с международното право и международните конвенции относно третирането на задържани цивилни и военнопленници. "

Британското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

През юни властите в Донецк осъдиха на смърт двама британци и един марокански гражданин, заловени да се бият с украинските сили срещу Русия по обвинения в опит за насилствено завземане на властта и че са наемници.

Чуждите правителства отказаха да преговарят с Донецката народна република, едно от двете подкрепяни от Русия образувания, които контролират части от района на Донбас в източна Украйна от 2014 г. насам, позовавайки се на международно признатия ѝ статут на част от Украйна.