Апелативният съд в Амстердам призна скитското злато за украинска собственост, съобщава "Новости".

"Въпреки че обектите произхождат от Крим... те са част от наследството на Украйна, след като тя стана независима през 1991 г.", заяви председателстващата съда.

Тя добави, че решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Нидерландия.

В постановлението се казва, че музеят "Алард Пиърсън" в Амстердам трябва да прехвърли артефактите за съхранение в Украйна, докато ситуацията в Крим се стабилизира.

Роб Майер, адвокат на руските музеи, уточни, че колекцията ще остане в страната поне още три месеца. Изслушванията в по-горната съдебна инстанция може да отнемат около година, през което време златото също ще се съхранява в Нидерландия.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не коментира решението, като отбеляза, че все още не го е виждал.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал отбеляза, че страната ще вземе решение за мястото на съхранение на артефактите, след като получи съдебното решение. По мнението му те могат да бъдат пренесени в катедралата "Света София" в Киев.

Колекцията от скитско злато от четири музея беше изнесена на изложба в Амстердам в началото на февруари 2014 г., още преди Крим да бъде окупиран от Русия. През август същата година музей в Нидерландия реши да не предава експонатите на никого до решението на компетентен съдия или споразумение между страните.

На 14 декември 2016 г. Окръжният съд на Амстердам постанови, че артефактите трябва да бъдат предоставени на Киев в съответствие с холандския закон за културното наследство, властите в анексирания Крим обжалваха решението и смениха адвокатите. През юли 2019 г. беше постановено междинно решение, в което съдът установи, че гореспоменатият закон не е приложим към това дело.

Песков подчерта още, че темата за скитското злато била важна за Кремъл и там следяли за съдбата му, въпреки че с това се занимават юристи и Министерството на културата.