Съд в Пакистан осъди християнин на смърт по обвинение в богохулство, съобщава "Ройтерс".

Асиф Перваиз, работник във фабрика за облекло, е бил обвинен от своя началник, че му е изпратил в текстово съобщение унизителни коментари относно мюсюлманския пророк Мохамед.

Обидата на пророка носи задължително смъртно наказание в Пакистан, преобладаващо мюсюлманска страна.

Перваиз е осъден след процес в Лахор, който се провежда от 2013 г. Адвокатът му Саиф-ул-Малоук каза пред "Ройтерс", че ще обжалва присъдата.

В съдебната заповед, видяна от "Ройтерс", се казва, че Първаиз ще изтърпи първо тригодишен затвор за "злоупотреба" с телефона си за изпращане на унизителното текстово съобщение. Тогава "той ще бъде обесен за врата си до смъртта си".

Той също е глобен с 50 000 пакистански рупии (300 долара), се казва в заповедта.

Перваиз каза пред съда, че началникът му е повдигнал обвинението едва след като е отказал да приеме исляма, каза Саиф ул-Малоук. Адвокатът на жалбоподателя Муртаза Чаудри отрече това да е било така.

Правозащитни организации казват, че със законите за богохулството често се злоупотребява за преследване на малцинствата или дори срещу мюсюлмани за уреждане на лични съперничества. Ислямисткият екстремизъм се разраства в Пакистан и подобни обвинения могат да завършат в линч или улично правосъдие.

Американски гражданин от пакистански произход по процес за богохулство в северозападния град Пешавар през юли беше застрелян в съдебната зала от тийнейджър, който каза на минувачи, че го е убил за обида на пророка Мохамед.

След ареста си, предполагаемият стрелец е прославен като "свещен воин" от поддръжници в Пакистан и хиляди ислямисти се събраха да поискат освобождаването му.