Апелативен съд в Швеция отхвърли жалбата на руския газов гигант "Газпром" срещу решението на международния арбитраж в спора му около транзита на газ с украинската петролно-газова компания "Нафтогаз", съобщават руските медии.

"Днешното решение означава, че съдът е отхвърлил иска на "Газпром", като решението на арбитража не може да бъде отменено. Отделно от това съдът не откри каквито и да е процесуални нарушения", се казва в решението на апелативния съд.

Решението не може да бъде обжалвано.

"Газпром" изпрати предложения на "Нафтогаз" за транзита на газ

"Газпром" изпрати предложения на "Нафтогаз" за транзита на газ

Поставя няколко задължителни условия

Миналата седмица руският газов гигант официално предложи на "Нафтогаз" удължаване на съществуващия договор за транзита на руски газ през Украйна, който изтича в края на годината, или подписване на нов договор за една година, като се вземе предвид прогнозата за търсенето на газ в Европейския съюз.

Съгласно предложенията на "Газпром", както удължаването на действащия договор, така и подписването на нов е възможно само ако двете страни оттеглят всички искове, предявени пред международния арбитраж и прекратят всички съдебни производства, ако антимонополната комисия на Украйна отмени решението си да наложи глоба на "Газпром" заради нарушения на икономическата конкуренция, и ако "Нафтогаз" отхвърли искането на Европейската комисия да започне разследване срещу "Газпром"

Стокхолмският арбитраж излезе с решения в споровете между "Газпром" и "Нафтогаз" за транзита на газ и договорите за доставка през декември 2017 г. и февруари 2018 г. В резултат на това руският газов гигант беше задължен да изплати 2,56 млрд. долара на Нафтогаз. "Газпром" обжалва решенията.

Украйна плаши Русия - ще насочва транзитния й газ към свои хранилища

Украйна плаши Русия - ще насочва транзитния й газ към свои хранилища

Ако не се постигне договор за пренос на суровината