Германският федерален административен съд в Лайпциг постанови, че германските градове могат да забраняват дизеловите автомобили, съобщават германските медии.

Решението на съда не определя дали забраната ще бъде изпълнена, а дали германските провинции, градове и общности имат право да налагат забраните, без да се нуждаят от федерално законодателство за подкрепа на ограниченията за замърсяване на въздуха.

Германците разделени за забраната на дизелови автомобили в градовете

Германците разделени за забраната на дизелови автомобили в градовете

43% от респондентите подкрепят подобна забрана

Съдебното решение се отнася до две по-ранни съдебни решения в Щутгарт и Дюселдорф, столиците на германските провинции Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, където замърсяването на въздуха надвишава в огромни размери допустимите равнища. От неправителствената организация DUH заведоха дела срещу двата града, изтъквайки, че не са сторили достатъчно за борба със замърсяването от автомобилите.

Съдът в Щутгарт обяви, че забраните за шофиране са "най-ефективните" средства за подобряване на качеството на въздуха и опазването на здравето на хората в градските райони, докато съдът в Дюселдорф постанови, че забраните трябва да бъдат "сериозно прегледани".

Германското правителство и влиятелната автомобилна индустрия в страната се противопоставят на забраните на дизеловите автомобили.

Дизелгейт и в "Ауди"

Дизелгейт и в "Ауди"

Ще бъдат изтеглени 127 000 автомобила

Милиони германски шофьори и фирми също трескаво очакваха решението на съда, като мнозина от тях са разтревожени за последствията върху работата си и евентуалната обезценка на техните автомобили.

Все пак, изправено пред евентуална наказателна процедура от страна на Европейския съюз заради качеството на въздуха в Германия, германското правителство подготвя алтернативи. По-късно през тази година Министерството на транспорта може да актуализира правилата за движение, за да включи възможност градовете да налагат забрана върху дизелови автомобили по определени маршрути.

„Дизелгейт” да не се повтаря, призова Меркел и откри Автосалон Франкфурт 2017

„Дизелгейт” да не се повтаря, призова Меркел и откри Автосалон Франкфурт 2017

Автомобилната индустрия бързо трябва да си възстанови доверието