Канцлерът Ангела Меркел призова германската автомобилна индустрия да предприеме действия за възстановяване на доверието в сектора, след като "Дизелгейт" се оказа ключов въпрос по време на предизборната кампания, информира ДПА.

"Фолксваген" изтегля почти 5 млн. автомобила от китайския пазар

"Фолксваген" изтегля почти 5 млн. автомобила от китайския пазар

Заради проблеми с въздушните възглавници,

Автомобилната индустрия бързо трябва да си възстанови доверието, каза Меркел в реч при откриването на ежегодния Автосалон Франкфурт 2017, който тази година включва около 1000 автомобила от 39 държави.

67-то изложение се провежда две години, след като германският производител "Фолскваген" призна, че е манипулирал тестове за емисиите от двигателите на повече от 11 милиона автомобила по света.

Снимка 312629

Източник: ЕПА

"Те не само си навредиха, но и заблудиха и разочароваха потребителите и властите", изтъкна канцлерът, имайки предвид автомобилните производители, замесени в манипулирането на дизеловите двигатели.

Обаче аферата се появи като важен въпрос преди парламентарните избори на 24 септември на фона на заплахите от страна на градските власти да забранят придвижването на автомобили с дизелови двигатели в центъра на градовете, за да се намалят нивата на замърсяване на въздуха.

Снимка 312634

Източник: ЕПА

"Трябва да се поучим от грешките си, за да е сигурно, че няма да ги повторим в бъдеще", призова Меркел при откриването на автосалона.

В същото време тя описа автомобилния сектор, който е наел около 800 000 души, като "ключова индустрия" и "силен икономически мотор".