"Фолксваген" ще изтегли почти 5 милиона автомобила от китайския пазар заради проблеми с въздушните възглавници, обявиха китайските власти, цитирани от АФП.

Новината е нов удар за германския производител на най-големия автомобилен пазар в света.

От март 2018 г. компанията и китайските им партньори FAW и SAIC ще започнат изтегляне на 4,86 милиона автомобила с проблемни въздушни възглавници, създадени от банкрутиралия японски гигант "Таката", според китайските власти.

Засяга автомобили, произведени между 2005 и 2017 г. Повече от 4,7 милиона от тях са произведени в китайски фабрики, а 103 573 са внос.

Само преди десет дни германската компания и местните партньори се съгласиха да изтеглят 1,82 милиона автомобила заради проблеми с горивните помпи.

През март "Фолксваген" изтегли близо 680 000 автомобила "Ауди" в Китай заради дефекти с охлаждането на двигателите, а други 572 000 са изтеглени заради теч от панорамния люк.

"Таката" изтегли около 100 милиона въздушни възглавници от някои от най-големите производители на автомобили в света, включително около 70 милиона в САЩ.

Дефектите са свързвани с 16 смъртни случая и десетки ранени по света.

Германският автомобилен гигант се опитва да се възстанови от грандиозния скандал "Дизелгейт". През 2015 г. компанията призна, че е оборудвала дизеловите си автомобили с устройства, манипулиращи тестове за въглеродните емисии.

Компанията се призна за виновна и се съгласи да плати 4,3 милиарда долара глоби и над 17 милиарда долара граждански искове.