Международният наказателен съд (МНС) в Хага оправда бившия президент на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо, съобщава Би Би Си.

Той беше обвинен в престъпления срещу човечеството във връзка с насилието след оспорвани избори през 2010 г., когато загинаха 3000 души и 500 000 души бяха принудени да напуснат домовете си.

Гбагбо беше заловен през 2011 г. в бункера на президентския дворец от специални сили на ООН и подкрепяни от Франция, подкрепящи неговия съперник Аласан Уатара.

Заловиха Гбагбо

Заловиха Гбагбо

ООН и Франция отричат да са участвали в операцията по задържането на

Той беше първият бивш държавен глава, който се изправи на подсъдимата скамейка в Хага.

Насилието през 2010 г. в Кот д'Ивоар, най-големия производител на какао в света, се случи, след като Гбагбо отказа да приеме, че е изгубил от Уатара оспорвания балотаж на изборите.

Съдиите на МНС постановиха днес, че той е невинен, защото прокуратурата не е успяла да докаже няколко обвинения срещу него. Те разпоредиха незабавното му освобождаване.

Председателстващият съдия Куно Тарфусер заяви, че прокуратурата "не успя да докаже, че публичните изказания на Гбагбо представляват нареждане или предизвикване на предполагаемите престъпления".

Съдът в Хага ще съди Лоран Гбагбо

Съдът в Хага ще съди Лоран Гбагбо

Конфликтът в страната отне

Поддръжниците на Гбагбо изпаднаха в делириум след обявяването на решението на съда, като те се бяха събрали пред съдебната зала.

Анализатори посочват, че решението е удар по репутацията на МНС.

"Всеки път, когато казус, свързан с масови зверства, се провали в МНС, това вреди на възприятието на съда като надеждна и ефективна институция на международното правосъдие", коментира Марк Кърстън, автор на книгата "Правосъдие в конфликт".

"Мнозина са загрижени, че съдът се превръща в институция, в която само бунтовниците могат да бъдат успешно преследвани", добави той.