гбагбоСамопровъзгласилият се за президент на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо е бил заловен в резиденцията си в най-големия град на страната Абиджан, съобщи БиБиСи. ООН и

Информацията беше съобщена от съветник на лидера и в последствие беше потвърдена от френския посланик и силите на неговия опонент Аласан Уатара. По последна информация, той е бил отведен в хотел „Голф", където дълго време под обсада беше самият Уатара.

По-рано френски танкове навлязоха в президентската резиденция в Абиджан. ООН обвини Лоран Гбагбо в застрашаване на собствения си народ и повика на помощ френския военен контингент в Кот д'Ивоар.

Франция отрече появилите се в началото информации, че нейните спецчасти са задържали Гбагбо, въпреки, че нейни войски обстрелваха сградата, в която той прекара последните дни. Най-вероятно той е бил пленен от сили на признатия от ООН президент Аласан Уатара. Очевидци са видели лоялни на Уатара войници да влизат в президентския комплекс.

Двамата държавни глави си оспорваха властта от изборите на 19 ноември, чиито резултати бяха преобърнати от близкия до Гбагбо Конституционен съд. В избухналия конфликт загинаха стотици, а десетки хиляди напуснаха домовете си. До последно се водеха преговори за мирното оттегляне на Гбагбо, но те пропаднаха.