Индонезийският съд отхвърли оспорванията и на двамата загубили кандидати, които искаха повторно провеждане на президентските избори през февруари, както и дисквалификацията на победителя Прабово Субианто, слагайки край на всички изборни спорове, предава Ройтерс.

Конституционният съд постанови, че няма доказателства за системна измама и президентска "намеса", нито че държавни органи, регионални служители и социални служби са били мобилизирани, за да повлияят на изборите в третата по големина демокрация в света.

Петима съдии се произнесоха в полза на отхвърлянето на двете петиции, а трима изказаха особено мнение, един не участва в гласуването.

Решенията на Конституционния съд са окончателни и задължителни и представители на двамата бивши кандидати заявиха, че ще уважат решението.

Прабово трябва да встъпи в длъжност през октомври, заменяйки изключително популярния президент Джоко Видодо, по-известен като Джокови.

Президентският дворец уважи решението и ще помогне в подкрепа на прехода на новоизбрания президент, каза говорителят на двореца Ари Двипаяна.

Джокови беше подложен на интензивен контрол в предизборната кампания, като критиците твърдяха, че е злоупотребил с позицията си, за да облагодетелства Прабово, с цел да запази наследството си след десетилетие начело на най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

Загубилите кандидати също се оплакаха пред Конституционния съд относно включването на сина на Джокови, Джибран Ракабуминг Рака като кандидат за вицепрезидент на Прабово което беше разрешено с решение през октомври от същия съд за промяна на правилата за допустимост.

Главният съдия по това време беше зетят на Джокови, който по-късно беше порицан от комисия по етика за допускане на намеса от неуточнена "външна страна". На него му забранено да участва в дела, свързани с изборите.

Въпреки етичните нарушения, съдиите заявиха в понеделник, че няма доказателства за непотизъм или президентска намеса във връзка с това решение.

Прабово Субианто печели президентските избори в Индонезия

Прабово Субианто печели президентските избори в Индонезия

Той победи съперниците си, спечелвайки около 58% от гласовете