Съдът на Ню Йорк призна бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за виновен по гражданско дело за измама, предаде CNN.

Съдът е постановил политикът и неговата компания за недвижими имоти The Trump Organization да платят глоба в размер на 355 млн. долара.

Освен това на Доналд Тръмп е забранено в продължение на три години да заема директорски или други ръководни длъжности в която и да е корпорация, регистрирана в Ню Йорк.

Синовете на Тръмп - Доналд и Ерик, бяха глобени с по 4 млн. долара, като съдът ги сметна за "отговорни за множество измами".

Делото за измама срещу Доналд Тръмп беше образувано по граждански иск, подаден от щатския прокурор Летиция Джеймс.

Прокурорът настояваше, че бившият президент, както и неговите партньори, са фалшифицирали финансови отчети, за да получат по-изгодни условия по кредити и застраховки.

Тръмп: Байдън е най-корумпираният президент в историята

Тръмп: Байдън е най-корумпираният президент в историята

Бившият държавен глава обеща защита на оръжейното лоби

Измами е имало още и срещу застрахователи и частни лица. Сред примерите са преувеличена квадратура на пентхауса в "Тръмп тауър" и заявка, че имението Мар а Лаго струва 739 млн. долара. Завишени оценки са представяни и за офис сгради и голф игрища.

Във встъпителните си думи, прокурорът на Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че ще докаже твърденията си.

НАТО: Електрошокът Тръмп

НАТО: Електрошокът Тръмп

Това не беше първият залп на Доналд Тръмп срещу Европа, нито срещу НАТО

Година преди президентските избори, Доналд Тръмп все по-често е на съдебната скамейка - освен за измама, срещу него се водят дела и за опит да манипулира резултата от предходния вот за Белия дом.