В християнска Европа кръщаването на бебета щяло да бъде забранено от март 2016 година, било решено в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), пише "Гласове", позовавайки се на ilgiomale.it. От редакцията на news.bg не могат да потвърдят информацията, защото на сайта на ЕСПЧ не е открит такъв документ.

"Кръщението на деца нарушава член 16 от Европейската конвенция във връзка с член 22: кърмачетата, в действителност, все още не са в състояние да разбират и да упражняват свободната си воля, и всъщност са в позиция да приемат дадена вяра, без да са наясно с това. Кръщението е акт, който трябва да бъде избран съзнателно и не може да бъде наложено отгоре от религиозна организация (в случая християнството), особено в момент като този, когато Европа се е озовала в същински възел от раси, култури и религии. Практиката на това тайнство е в противоречие с най-добрите интереси на детето, в съответствие с чл. 3 от Конвенцията за правата на детето, ратифицирана на 25-ти май 1992. Това  право гарантира личната свобода", били мотивите на съда.

Репортерът на "Таймс" Андрю МакФарел използва повода, за да коментира силата на ЕСПЧ: "Съдиите в Страсбург винаги са играли ключова роля за свободна, демократична и светска Европа. Днес е голям ден. Кръщелният обред вече няма да се налага на същества в несъзнание".

За Европа, основана на християнските ценности, подобни аргументи са изключително неприемливи, смятат традиционалисти.

Радиоводещият Майкъл Уол говори за края на Запада: "Вече посягат и на християнството. Силното лоби в Европа, което не взема под внимание особеностите на нациите трябва да бъде спряно решително, преди да е станало твърде късно", смята Уол.

Италианската преса разказа историята на жена, чийто син е кръстен против нейната волята. Тя завежда дело по въпроса в Европейския съд по правата на човека и го печели. Според мнозина това е подвело част от медиите да тълкуват погрешно решението. Все още няма изявление от Ватикана.

The Huffington Post обаче пише, че съдът отрича да е взимал подобно решение, опровергавайки описаната в италианските издания история.