Преговорите в последната минута между Израел и Хамас за удължаване на примирието в Газа бяха засенчени в сряда от непотвърдено съобщение на Хамас, че 10-месечно бебе израелски заложник и семейството му са били убити при израелските бомбардировки, предава Ройтерс.

Малко преди окончателното освобождаване на жените и децата заложници, планирано съгласно примирието, военното крило на Хамас каза, че най-малкият заложник, бебето Кфир Бибас, е било убито при по-ранна израелска бомбардировка, заедно с четиригодишния му брат Ариел и тяхната майка. Баща им също е задържан.

Израел каза, че проверява твърдението, което е потенциално взривоопасно, тъй като семейството е сред най-известните цивилни заложници, които все още не са освободени.

Ройтерс не може независимо да потвърди изявлението на Хамас. Близките отправиха специален призив за свободата на семейството, след като децата и техните родители бяха изключени от предпоследната група, освободена във вторник.

Семействата на израелските заложници, които трябва да бъдат освободени по-късно в сряда, бяха информирани по-рано за имената им, последната група, която ще бъде освободена съгласно примирието, освен ако преговарящите не успеят да го удължат. Длъжностни лица не казаха тогава дали това включва семейство Бибас.

Ръководителите на Хамас в Газа публикуваха списък с 15 жени и 15 тийнейджъри, които трябва да бъдат освободени от израелските затвори в замяна на заложниците.

За първи път от началото на примирието списъкът на палестинците, които трябва да бъдат освободени, включва палестински граждани на Израел, както и жители на окупирана територия.

Палестински служител каза по-рано пред Ройтерс, че въпреки желанието и на двете страни да удължат примирието, все още не е постигнато споразумение. Все още се водят дискусии с посредниците Египет и Катар, каза служителят.

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви каза, че Израел ще обмисли всяко сериозно предложение, но отказа да предостави повече подробности.

"Ние правим всичко възможно, за да изведем тези заложници. Нищо не е потвърдено, докато не бъде потвърдено", каза Леви пред репортери в Тел Авив. "Говорим за много чувствителни преговори, в които човешки животи висят на косъм.

След като приключи освобождаването на заложниците, боевете ще се подновят, каза той: "Тази война ще приключи с края на Хамас".

Блинкън отново лети към Израел: Ще работи за удължаване на паузите в Газа

Блинкън отново лети към Израел: Ще работи за удължаване на паузите в Газа

Той също така ще посети Йордания и Обединените арабски емирства тази седмица