Временното правителство на Киргизстан обмисля дали да арестува президента Курманбек Бакиев, за да го изправи пред съда за избиването на 81 души при безредиците на 7 и 8 април в Бишкек.

Това заяви в кратко интервю за Ройтерс ръководителката на кабинета Роза Отунбаева.

За това, което Бакиев извърши, би трябвало да вземе решение съдът. Не подкрепяме използването на насилие спрямо цивилни, казва тя.

От думите й става ясно и че е издадена заповед за арест на негови роднини и съучастници.

Припомняме, миналата седмица демонстранти на опозицията нахлуха в парламента и свалиха правителството на президента Курманбек Бакиев.

Протестиращи нахлуха и в много държавни учреждения, разбиха дома на президента. Много магазини бяха разграбени.

Бакиев напусна столицата. Съставено бе ново правителство - временно, начело с Роза Отунбаева, един от лидерите на опозицията.

Междувременно сваленият от властта президент призова за изпращането на миротворчески сили на ООН в страната, които да попречат на повтаряне на размириците в Бишкек, довели до смъртта на най-малко 81 души.

В интервю за агенция Новости от град Джалалабад в Киргизстан Бакиев заяви, че за разследването на събитията от 7 април в киргизката столица трябва да бъде създадена международна независима комисия.

Бакиев изрази готовност да бъде подведен под отговорност, ако комисията установи вината му за убийството на анти-правителствените демонстранти в киргизката столица в средата на седмицата.

Държавният глава отрича да е дал заповед за откриване на огън срещу протестиращите.

Бакиев не се отказва от президентския пост и изрази готовност да проведе преговори със самообявилото се временно правителство.