В съда за тежки наказания в Истанбул започна съдебният процес срещу двама турски журналисти при закрити врата. Двамата обвиняеми са главният редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и журналист от същия вестник - Ердем Гюл, предадоха турският вестник "Хюриет" и БНР.

Ердоган плаши със закриване върховния турски съд заради освобождаването на двама журналисти

Ердоган плаши със закриване върховния турски съд заради освобождаването на двама журналисти

Решението на съда било стъпка срещу Турция

Двамата са обвинени в шпионаж и огласяване на държавна тайна в статия, придружена със снимки и видеозапис. На него е показано задържането през януари 2014 година на камиони на турската разузнавателна служба (МИТ), натоварени с оръжия, предназначени за сирийски ислямистки бунтовници. Обвинението иска доживотен затвор.

Ердоган призова да бъде разширено понятието „тероризъм”

Ердоган призова да бъде разширено понятието „тероризъм”

За терористи да се смятат и поддръжниците, не само извършителите...

Двамата журналисти бяха задържани в края на миналата година и останаха в тримесечен предварителен арест. Те бяха освободени с решение на Конституционния съд. Висшата съдебна инстанция се произнесе, че няма основания за задържането им понеже са изпълнявали своя журналистически дълг.

 

1845 дела за обиди срещу Ердоган

1845 дела за обиди срещу Ердоган

Срещу известни личности, журналисти, ученици

Случаят предизвика много силен отзвук в Турция. Президентът Реджеп Таийп Ердоган обяви, че не признава решението на Конституционния съд и внесе жалба срещу Джан Дюндар. Ердоган подчерта: "Този, който е публикувал тази информация, ще плати висока цена, аз няма да го оставя така".

Двамата журналисти са отдавнашни критици на ислямо-консервативния режим и на президента Ердоган, поради което се превърнаха в символ на противодействие срещу режима. Представители на турската опозиция и на неправителствените организации се обявиха в тяхна подкрепа. Те искат да се възползват от процеса, за да осъдят посегателствата на държавата върху свободата на словото.

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

Назначиха синдик на най-големия опозиционен вестник

Припомняме, на 5 март с водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на най-големия опозиционен вестник в страната - "Заман". Следващият брой на вестника, който бе отпечатан със същата марка, е бил подготвен извън редакцията. Въпреки забраната да се събират на групи повече от 3-5 души, журналистите бяха подготвили брой, който не е бил отпечатан.