Те си го причиниха сами и сега търсят изход от хаоса преди наближаващия Брекзит. Но по всичко личи, че британците нямат нови идеи и се въртят в кръг. Което съвсем не е повод за злорадство, пише в Б. Ригерт в коментар за Дойче веле.

Четири дълги дни британците държаха в напрежение ЕС с пазарлъците си в последната минута преди поредицата от гласувания в парламента в Лондон. И всички тези гласувания се превърнаха в тежки поражения за министър-председателката Тереза Мей. Но и след тях нищо не се е променило: според сегашната правна уредба, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март - след 14 дни - със или без споразумение с ЕС.

Решението на парламента в Уестминстър има само препоръчителен характер. И драмата продължава. През следващите седмици Тереза Мей иска да бъде проведено ново трето гласуване на нейния бракоразводен договор - с крехката надежда, че цайтнотът и объркването ще пропукат фронта на противниците в собствената ѝ партия и сред коалиционните партньори. След това тя трябва да се поиска отсрочка от 27-те държавни и правителствени ръководители на общността. Член 50-и от европейските договори предвижда такава възможност, за да може в рамките на 3 месеца да бъде предотвратен развод без споразумение.

Брекзит в безкрайна перспектива

Ако Тереза Мей се провали отново и замине за Брюксел без нова оферта, тя ще трябва да поиска отлагане с 1-2 години. Така британците ще получат възможност на спокойствие и без да са притиснати от времето да обмислят въпроса много добре и да решат какво точно искат и как могат да го постигнат. Такъв е и съветът, който председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде на британците.

Мнозина в Брюксел са изненадани от блокадното поведение на британските депутати и загубеното от тях усещане за реалност. Но ЕС все още приема нещата спокойно и проявява търпение. Останалите 27 страни-членки отхвърлят всякакви подобрения в споразумението за напускане на ЕС с рядко виждано сред тях единодушие. Резултатът от всичко това може да се окаже следният: Великобритания да остане още две години в общността и дори да участва още веднъж в европейски избори, да излъчи еврокомисар и да продължи да прави вноски в европейския бюджет.

Мнозина в ЕС междувременно се оплакват, че общността си има и други проблеми, освен инатливите британци. И не са във възторг от това, че драмата "Брекзит" заплашва да се превърне в приказка без край. Засега обаче всички други изходи са барикадирани: британският парламент отхвърли възможността за нов референдум, а засега никой не говори за оттегляне на молбата за напускане на ЕС.

Загуба на престиж и доверие

Тереза Мей не е променила стратегията си - тя се надява, че оставащото малко време да фактическото напускане на ЕС ще засилва натиска над депутатите, чиято паника накрая може да ги накара да приемат нейното споразумение с ЕС. Не е изключено да бъде проведено и четвърто гласуване часове преди настъпването на 29 март. При целия този хаос британският парламент би трябвало да си даде сметка за следното нещо: ако иска да избегне твърд Брекзит, трябва много бързо да промени закона за напускането на ЕС. В противен случай всичко ще приключи на 29 март.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние засега също призовава да се запази самообладание и да се изчака търпеливо решението на британците. Той знае много добре, че Брекзитът няма да е от полза за никого - всички ще бъдат губещи. А Обединеното кралство вече загуби - и престиж, и доверие.