Британската опозиционна Лейбъристка партия не изключва, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да бъде подведен под отговорност за неуважение на решения на Парламента или на съда, коментира пред Sky News Джон Макдонъл.

Неговите коментари отговориха на въпроса дали е доволен, че премиерът официално поиска от председателя на Европейския съвет Доналд Туск да отложи с три месеца Брекзит до 31 януари 2020 г., както се изисква от закона, приет през септември под натиск на опозицията.

Джонсън обаче не подписа това писмо и след това изпрати лично съобщение до Туск, в което посочи, че той самият е против отлагането, тъй като "това би навредило на интересите на Великобритания, нашите партньори в ЕС".

 Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Във второ писмо той обяснява, че отлагането ще е грешка…

"Всъщност не", отговори Макдонъл, като отбеляза, че действията на премиера "може да се считат за неуважение към парламента или към самия съд, защото той очевидно се опитва да действа срещу закона."

"Борис се държи като разглезен пикльо", обяснява Макдонъл, след като премиерът изпрати допълнителни писма до ЕС.

Канцлерът на херцогството Ланкастър Майкъл Гоув коментира, че необичайно за неделя, той е председателства на заседание на комитета на кабинета, за да се гарантира, че следващият етап от подготовката за излизане е ускорен, тъй като гласуването в парламента вчера увеличава шанса за бездействия.

Той допълва, че правителството "задейства операция Yellowhammer", за да гарантира, че сме подготвениако не бъде предоставено удължаване от ЕС, за да сме сигурни, че "сме направили всичко възможно".

"Мисля, че е много по-добре да има кратко отлагане в излизането от ЕС", обяснява лидерът на партия "Брекзит" Найджъл Фараж.

Секретарят в сянка за Брекзит, сър Кийр Стармър коментира, че премиерът постъпва "детински" при изпращането на три писма до ЕС.

Той допълва, че "неизбежно" ще бъде направено изменение в законодателството за втори референдум по сделката. "Лейбъристите ще го подкрепят".

Попитан кога иска общите избори, за които консерваторите настояват толкова силно, Майкъл Гоув коментира, че неговият "основен приоритет" е Брекзит на 31 октомври.

"Най-важното нещо ... е да знаем, че на първо място сме демократи и да уважаваме резултата от референдума".

Британските депутати "порязаха" Джонсън и отложиха споразумението за Брекзит
Обновена

Британските депутати "порязаха" Джонсън и отложиха споразумението за Брекзит

Обезмислят днешното гласуване, но Джонсън не е обезсърчен, няма да преговаря с ЕС