Вашингтон е обезпокоен от намеренията на Лондон за сериозно съкращаване на военните разходи.

Това призна държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън дни преди коалиционното правителство да обяви намеренията си следващата седмица. Очаква се в този доклад да бъдат оповестени намеренията и за финансиране на военната сфера.

На въпрос дали САЩ са обезпокоени от мащабните съкращения, Клинтън е лаконична с положителен отговор - „да"и допълва, че Северноатлантическият алианс трябва да бъде съхранен, а в него съществува система на съвместна отбрана.

"Аз считам, че НАТО е най-успешният отбранителен съюз в световната история, но той се нуждае от модернизация. И всяка страна трябва да внесе своя дял в този процес", посочва още Хилъри Клинтън, цитирана от БиБиСи.

При едно намаляване на правителствените разходи, така ще бъде засегнато участието на Великобритания в НАТО. Припомняме, в момента в Белгия се провежда среща на страните-членки на НАТО, на която се обсъждат основните приоритети на отбраната.

От „Даунинг стрийт" обаче днес обявиха, че между коалиционните партньори е постигнато вече съгласие по почти всички точки. Преди министерството на финансите поиска 10% съкращаване на бюджета за отбрана, което означава орязване на предвиждани 37 млрд. фута стерлинги.

Тогава обаче видни британски военни и специалисти по сигурност скочиха и предупредиха, че с този съкратен бюджет изключително много ще намалее отбранителната способност на страната, която заради заплахата от международния тероризъм трябва да се поддържа на изключително високо ниво.

В писмо до премиера Дейвид Камерън военният министър Лиам Фокс предупреди, че последствията от „драконовските" съкращения в бюджета за отбрана и сигурност във време, когато Великобритания се намира на практика във война, може да се окажат фатални. Той предупреждава и че това ще подложи на допълнителен риск и британските веоннослужещи зад граница.