Президентът на Йемен Али Абдаллах Салех, който се лекува в Саудитска Арабия след получените рани по време на атаката срещу президентския дворец в началото на юни, ще се завърне в страната си в петък, съобщава арабският вестник „Елаф", цитиран от РИА Новости.

Информацията е на един от ръководителите на общината на йеменската столица Сана Ясир Ямани.

„Президентът Али Абдаллах Салех ще се завърне от Саудитска Арабия в Йемен в петък, ако до края на седмицата не се случат някакви необичайни събития, които да попречат на това", е посочил той.

Така той потвърди по-ранните изявления на президента Салех, че възнамерява да се завърне в родината си и така опроверга появилите се твърдения, че раненият президент няма да се завръща.

Тази информация провокира резки протести от страна на йеменската опозиция. Водещата опозиционна организация в страната „Революционна младеж на Йемен" излезе с призив за оставка на Салех и незабавно формиране на Преходен революционен съвет, който да вземе върху себе си използването на властовите пълномощия и да подготви нова конституция на страната.

Над 100 влиятелни племенни и религиозни лидери на Йемен призоваха за скорошно провеждане на президентски избори. Те са изготвили писмено изявление, в което за пореден път искат оставката на президента Салех и провеждане на нови избори в срок от 60 дни.

От друга страна поддръжниците на Салех са обявили начало на подготовката на мероприятия в цялата страна за посрещане на президента.

Антиправителствените протести в Йемен започнаха през февруари. В страната са загинали няколко стотин души при сблъсъците. Салех продължава да контролира ситуацията в страната благодарение на своя син Ахмед и други приближени.