Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че се надява френският народ да не избере партията на президента Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент по-късно тази година, обтягайки допълнително напрежението между Рим и Париж, съобщава "Ройтерс".

Отношенията между Италия и Франция, като цяло близки съюзници, се влошиха, след като крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" съставиха коалиционно правителство в Италия през миналата година и взеха на прицел проевропейската партия на Макрон "Република, напред!".

Салвини нападна Франция, нямала интерес да стабилизира Либия

Салвини нападна Франция, нямала интерес да стабилизира Либия

Ново напрежение между двете съседки

"Макрон вече не може да бъде наш събеседник (в бъдеще)", коментира Салвини в интервю за държавното радио RAI, допълвайки: "Неговата подкрепа е по-малко от 20 процента. Надявам се, че французите скоро ще направят различен избор."

В понеделник Франция привика посланика на Италия, след като другият италиански вицепремиер Луиджи ди Майо обвини Париж в създаването на бедност в Африка и генерирането на масова миграция към Европа.

Вчера Салвини изтъкна, че Франция не е заинтересована от стабилизирането на разкъсаната от война Либия, отправна точка за трафикантите на хора, които изпращат мигранти към Европа на опасни плавателни съдове, тъй като френските енергийни интереси там се сблъскват с тези на Италия.

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Ди Майо призова ЕС да наложи санкции на Франция за нейните политики в Африка

Салвини, който е лидер на "Лига", също така заяви, че не е разтревожен за ефекта от спора, който ще има върху опитите на правителството да спаси проблемната авиокомпания Alitalia.

Италианските вестници информираха, че френско-холандската авиокомпания Air France-KLM води преговори с Рим, за да придобие дял от италианския авиопревозвач.

"Има и други (играчи) в състояние да придобият дял от капитала на Alitalia", коментира Салвини.