Франция привика посланика на Италия, след като италианският вицепремиер Луиджи ди Майо обвини французите в експлоатация на Африка и подхранването на миграцията.

В неделя Ди Майо призова Европейския съюз да наложи санкции на Франция за нейните политики в Африка. Той изтъкна, че Франция "никога не е спирала да колонизира десетки африкански държави", припомня Би Би Си.

Италия и Франция преди това се сблъскаха по проблеми, свързани с миграцията. Италия е дестинацията за хиляди хора, търсещи нов живот в Европа.

Италия иска промяна: Франция и Германия управляваха ЕС твърде дълго

Италия иска промяна: Франция и Германия управляваха ЕС твърде дълго

"Искаме да променим Европа"

През миналата година Франция разкритикува Италия, че не разрешава на спасителни кораби, превозващи мигранти в Средиземно море, да акостират в нейните пристанища. Италианските власти отговориха, като обвиниха самата Франция, че отказва да приема мигранти.

Луиджи ди Майо, който е лидер на антиелитисткото Движение "Пет звезди", което управлява в коалиция с крайнодясната партия "Лига", направи коментарите си по време на посещение в Централна Италия през уикенда.

Това се случи, докато ООН обяви, че около 170 мигранти са се удавили при два отделни инцидента с плавателни съдове в Средиземно море.

Италия ще работи с Полша за изграждането на нова Европа

Италия ще работи с Полша за изграждането на нова Европа

"Полша и Италия ще бъдат част от новата пролет на Европа"

"Европейският съюз трябва да наложи санкции на Франция и всички страни като Франция, които обедняват Африка и карат тези хора да напускат, защото африканците трябва да бъдат в Африка, а не на дъното на Средиземно море", коментира италианският вицепремиер.

"Ако хората си тръгват днес, това е защото европейски страни, преди всичко Франция, никога не са спирали да колонизират десетки африкански страни", настоя още Луиджи ди Майо.

Той подчерта, че ако не беше Африка, Франция би се класирала на 15-то място сред световните икономики, а не в първата шестица.

Италианският посланик във Франция Тереза Касталдо беше привикана във външното министерство в Париж в понеделник.

ЕС продължава да спасява мигранти в Средиземно море въпреки заплахите на Италия

ЕС продължава да спасява мигранти в Средиземно море въпреки заплахите на Италия

Мандатът на мисията ще остане непроменен

Френски дипломатически източници, цитирани от италианската информационна агенция АНСА, са нарекли коментарите на Ди Майо "враждебни и безпричинни, като се има предвид партньорството между Франция и Италия в Европейския съюз".

Ала Ди Майо, който също така е министър на труда и икономиката, не се отказа от думите си. Той обвини Франция, че манипулира икономиките на африканските страни, които използват франка, валута от колониалната епоха, подкрепена от френската хазна.

"Франция е една от тези страни, които чрез печатане на пари за 14 африкански държави пречи на тяхното икономическо развитие и допринася за факта, че бежанците напускат и след това умират в морето или пристигат на нашите брегове", коментира италианският вицепремиер.

"Ако Европа иска да бъде смела, тя трябва да има куража да се сблъска с проблема за деколонизацията в Африка", допълни Луиджи ди Майо.

Франция твърди, че франкът е гаранция за финансова стабилност, но други го атакуваха като реликт от колониалната епоха.

Другият италиански вицепремиер Матео Салвини написа във Facebook след последните смъртни случаи в Средиземно море, че "докато европейските пристанища остават отворени ... за съжаление контрабандистите ще продължат да правят бизнес и да убиват".