Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини обясни, че коментарите, направени от еврокомисаря Вера Йоурова относно "насаждането на омраза срещу ромите", са "глупости", съобщава "Политико".

"Защо не дойде дамата да посети ромски лагер в Рим или Милано и да види оръжията, незаконността, експлоатираните деца и откраднатите стоки и тогава тя може и да се събуди и да си промени мнението", коментира Салвини в Рим.

Нейните забележки са "отново безсмислици от Брюксел. Аз искам правила и ред", допълва той, цитиран от АНСА.

Йоурова, която е комисар по правосъдие, потребители и равенството между половете, коментира от Брюксел, че е "загрижена", че някои хора в Италия си "играят с огън" по отношение на речта на омразата срещу ромите.

"В миналото сме виждали такива определения за някои представители на обществото", обясни тя.

Европейският парламент иска забрана за неофашистки и неонацистки групи в ЕС

Европейският парламент иска забрана за неофашистки и неонацистки групи в ЕС

Предлагат създаването на звена за борба с омразата в полицията

"В някои нацистки документи те пишеха, че това са гърла, безсмислени за хранене. Това са странни дни, които припомнят едно тъмно минало. Ако не помним урока, това може да се случи отново. Ето защо е необходимо да се борим с речта на омразата с дела, предупреждения и диалог", допълни еврокомисарят.

По-рано тази година Салвини предизвика възмущение, като обяви, че Италия планира да изгони роми от чужбина, но "за съжаление ще трябва да задържим италианците, защото не можем да ги изгоним", обясни тогава той.

Европа демонично пресъздава 30-те години на XX век според Варуфакис

Европа демонично пресъздава 30-те години на XX век според Варуфакис

Предупреждава за постмодерна версия на национализъм и фашизъм в САЩ и Европа