Агресивните действия на Русия подкопават световния ред, заяви Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в ООН.

В последната си реч преди изтичането на мандата си в ООН тя определи Русия като основно предизвикателство пред САЩ, предаде Би Би Си.

По думите й, агресивните и деструктивни действия на Москва са заплаха за американските ценности, както и за опазването на международния ред.

Тя посочи като примери руската агресия в Украйна, подкрепата за диктаторския режим на Башар Асад в Сирия, намесата в американските президентски избори.

Пауър подчерта, че Русия използва като стратегия отрицанието и лъжата, за да избегне поемането на отговорност за своите действия.

Тя призова за запазване на санкциите срещу Москва и за укрепване на НАТО. Позицията й прозвуча в противовес на изявленията на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, който се обяви против санкциите и определи НАТО като остаряла организация.

Саманта Пауър посочи, че САЩ и Русия трябва да поддържат диалог, но това не означава да се забравят действията на Кремъл. Тя призова да не се позволява да бъде заличена историята.

В речта си представителката на САЩ отправи критика към Тръмп за изразеното от него недоверие към разследването на американските разузнавателни служби за руската намеса в президентския вот.