Мнозинството избиратели в САЩ казват, че разследването за импийчмънт срещу президента Джо Байдън се използва, за да бъде подведен под отговорност по закон, а не като несправедлива политическа атака. Това показват резултатите от скорошно проучване на общественото мнение, публикувано от ABC News и Washington Post.

Около 58% от избирателите вярват, че спрямо Байдън в случая се постъпва както с всеки друг президент, в сравнение с 32%, които казват, че е третиран умишлено несправедливо преди решаващи избори.

Избирателите обаче са разделени по партийни линии дали Конгресът трябва да проведе процедура по импийчмънт.

Половината американци считат Байдън виновен за бизнеса на сина му

Половината американци считат Байдън виновен за бизнеса на сина му

Мнозина вярват, че се е облагодетелствал през годините, според ново проучване

Проучването е публикува само няколко дни преди Комисията за надзор на Камарата на представителите да проведе първото си изслушване за импийчмънт в четвъртък. Тогава ще се разгледат направените по-рано твърдения за участието на Байдън в бизнес сделките на неговия син Хънтър Байдън.

Проучването също така показва лека промяна в отношението спрямо миналия месец, когато 56% от избирателите казаха, че разследването за импийчмънт би било по-политически мотивирано, в сравнение със само 38%, които казаха, че би било "по-сериозно усилие за разследване на важни проблеми", според до отделно допитване от ляво ориентираните Проект за почтеност на Конгреса и Проучване на обществената политика.

Скорошно проучване показа, че почти половината американци са убедени, че президентът е допуснал незаконни действия по отношение бизнес сделките на сина си в чужбина. 

48% от американците вярват, че президентът е направил нещо незаконно по отношение сина си, докато само 31% казват, че не го е направил. Останалите 21% казаха, че "не са сигурни" във вината на президента.

Очаквано, 85% от републиканците и 54% от независимите, са убедени във вината на президента.

64% от демократите казват, че Байдън не е направил нищо незаконно. 41% от американците казват, че е бил замесен в бизнеса на сина си, а според 31% не е бил.

Проучването също така установи, че според 43% казват, че Джо Байдън е спечелил пари от сделките на Хънтър, докато 28% казват, че не го е направил.

47% от запитаните са отговорили с "да" на твърдението "Джо Байдън и семейството му са корумпирани". 33% казват, че първото семейство не е корумпирано.

Според 67%, самият Хънтър определено или вероятно е направил нещо незаконно - включително 88% от републиканците, 77% от независимите и 55% от демократите.

Хънтър Байдън официално обвинен за незаконно оръжие

Хънтър Байдън официално обвинен за незаконно оръжие

Следва обвинение и за данъчни престъпления

По-рано през септември, Хънтър Байдън бе обвинен от специалния прокурор Дейвид Вайс във връзка с пистолет, който е закупил през 2018 г.

Обвиненията включват попълнени неверни данни във федералния формуляр за притежание на огнестрелно оръжие. Като наркозависим през 2018 г., Хънтър не е имал право да притежава оръжие.

Това бе рязък обрат след като първоначалното споразумение за признаване на вината, което се провали точно по средата на кандидатурата на баща му за преизбиране през 2024 г.

Белият дом смяташе, че правната драма с Хънтър Байдън ще приключи това лято.

До промяната се стигна след проверка от страна на федерален съдия. Републиканците в Камарата на представителите също обявиха разследване за импийчмънт на президента във връзка с бизнес начинанията на сина му.

Бившият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, през септември обсъди с членове на партията от Камарата на представителите на Конгреса възможността за импийчмънт на Байдън.

Демократите се опитаха да представят разговорите за импийчмънт на републиканците като опит да се отвлече общественото внимание от правните неволи на Тръмп, който е изправен пред четири отделни обвинения, докато се кандидатира за номинацията на своята партия да се изправи срещу Байдън на изборите в САЩ през 2024 г.