Синът на президента Джо Байдън, Хънтър Байдън, бе обвинен от специалния прокурор Дейвид Вайс във връзка с пистолет, който е закупил през 2018 г., съобщава CNN. 

Обвиненията включват попълнени неверни данни във федералния формуляр за притежание на огнестрелно оръжие. Като наркозависим през 2018 г., Хънтър не е имал право да притежава оръжие. 

Припомняме, че това е рязък обрат след като първоначалното споразумение за признаване на вината, което се провали точно по средата на кандидатурата на баща му за преизбиране през 2024 г.

Белият дом смяташе, че правната драма с Хънтър Байдън ще приключи това лято.

До промяната се стигна след проверка от страна на федерален съдия. Републиканците в Камарата на представителите също обявиха разследване за импийчмънт на президента във връзка с бизнес начинанията на сина му.

Обвиненията срещу Хънтър Байдън готови до края на септември

Обвиненията срещу Хънтър Байдън готови до края на септември

Може да получи 10 години затвор

Да излъжеш във формуляра ATF или да притежаваш огнестрелно оръжие като употребяващ наркотици е федерално престъпление. Хънтър Байдън е притежавал оръжието 11 дни през 2018 г. Прокурорите по-рано казаха, че давността за някои от тези престъпления изтича през октомври. 

Хънтър може да получи 10 години затвор. 

Адвокатът на Хънтър Байдън Абе Лоуел по-рано каза, че по-ранната сделка за оръжия с прокурорите "предотвратява повдигането на допълнителни обвинения" и че неговият клиент "е спазвал условията за освобождаване съгласно това споразумение". Прокурорите твърдят, че сделката така и не е влязла в сила.

Тръмп подкрепя импийчмънт срещу Байдън

Тръмп подкрепя импийчмънт срещу Байдън

След като републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти предложи процеса

В допълнение към делото с оръжието, Вайс все още обмисля дали да повдигне обвинение на Хънтър Байдън в данъчни престъпления. Той каза в съдебна декларация миналия месец, че това ще се случи в Калифорния или Вашингтон, окръг Колумбия.

Без да представят никакви доказателства, републиканците по-рано обвиниха Министерството на правосъдието, че защитава сина на президента.