До три месеца множество частни телевизии в Гърция трябва да затворят, защото нямат лиценз. Срокът е определен от правителството. На пазара остават само четири частни телевизии, които имат национален лиценз, предаде кореспондентът на БНР.

В медиите, които нямат лиценз, работят над 1800 души, които в най-добрия случай след три месеца остават без работа.

Ръководството на Съюза на журналистите започва срещи с лидерите на парламентарните партии за решение по отношение на трудовите права и очакващата се масова безработица сред журналистите. Подготвят се и протести.

Само в две от водещите досега телевизии „Алфа“ и „Мега“, които не получиха лиценз, работят над хиляда души, съобщават от журналистическия съюз. От телевизия „Стар“ подадоха съдебен иск срещу процедурата по търга за лиценз.

Опозицията обвинява правителството, че бяха допуснати само четири лиценза, без програма за съдбата на оставащите безработни журналисти. Аргументите на опозицията са,че Сириза налага политически контрол върху телевизионните медии.

Същевременно правителство успя да получи от търга за лицензи 246 милиона евро, които ще се насочат в помощ на социално слаби групи, заяви премиерът Алексис Ципрас. Лицензирането на медиите е част от програмата за борба с корупцията и „премахване на порочните връзки между управляващи и медии“, отговориха от правителството.