България остава една устойчиво корумпирана държава. Това е общият извод на „Трансперънси интернешънал" на пресконференция по повод индекса за възприятие към корупция за 2012 година.

В рамките на този индекс България постепенно се свлича в Третия свят. У нас има едно заиграване да се издават закони, които впоследствие да обслужват развитието на корупцията
Огнян Минчев

От направени осем международни изследвания става ясно, че страната ни заема 75-то място по корупция в общия списък на изследваните държави.

Гърция е с най-лошия резултат от всички 27 страни в Европейския съюз в световната таблица за корупцията, който я отрежда и зад бившата комунистическа държава България, съобщи по-рано днес Ройтерс.

Индексът за корупцията в държавния сектор, публикуван в доклад на антикорупционната организация „Трансперънси Интернешънъл", също показва други закъсали в икономическо отношение страни от Еврозоната с лоши показатели. Например Италия е зад Румъния.

Изследването оценява възприемчивостта към корупция по скала от 0 ( силна възприемчивост, високо ниво на корупция) до 100 ( предполага се липса на корупция). В изследването са класирани 176 страни.

Гърция заема 94-то място, нареждайки се зад по-бедните и по-нови демокрации като България и Румъния. Италия е на 72-ро място и е пред България, която е на 75-то място (41 точки). Румъния е пред България и заема 66-то място (44 точки).

Индексът за 2011 година отреждаше на България последната позиция от страните в ЕС - 86-то място. Гърция тогава заемаше 80-то място.

Една от основните причини България и Румъния да са извън Шенгенската зона е високата корупция.

Наскоро направено проучване показа, че българите са давали по 150 хиляди подкупа месечно на държавни служители през последната година, което е повече спрямо 2010 година.

Според изпълнителния директор на фондация „Прозрачност без граници" Калин Славов настоящето правителство не противодейства успешно на тенденцията за високи нива на корупцията и по резултати изоставаме дори от страни като кандидат-членки, например Македония.

В рамките на този индекс България постепенно се свлича в Третия свят. У нас има едно заиграване да се издават закони, които впоследствие да обслужват развитието на корупцията, заяви Огнян Минчев от Фондацията.
Той бе категоричен, че проблемите ни са дългосрочни и структурни и само категорични политически усилия биха успели да доведат до положителна промяна по тези показатели.

Неговият колега Димитър Кюмюрджиев поясни, че индексът е изцяло бизнес ориентиран, което означава, че чуждестранните инвеститори го използват когато преценяват инвестиционните рискове за вложенията си и при този нисък показател за България, страната ни не е привлекателна като офшорна зона.

За последните години у нас се засили и ролята на монополите, което убива бизнессредата, обяви Кюмюрджиев. Той допълни, че индексът не изследва корупцията в частния сектор, а само в административната сфера и в политическите среди.

Експертът не пропусна да запита риторично какво прави държава за практическото ограничаване на корупцията. В тази връзка той изтъкна, че създадената организация БОРКОР не изпълнява никакви реални действия, а само усвоява пари, без да изпълнява каквито и да е било полезни функции.

Анализаторите от „Прозрачност без граници" обявиха, че са необходими целенасочени системни действия на правителството, които да осигурят прозрачност при финансиране и лобистки дейности, както и при управлението на обществени поръчки.

Въвеждането на електронно правителство също може да се окаже добра антикорупционна мярка, смятат от фондацията. Според тях бизнесът трябва да има ограничен контакт с администрацията, за да се избегнат предпоставки за даване на подкупи.

Португалия и Ирландия, които също като Гърция получават финансова помощ, са позиционирани съответно на 33-то и 25-то място.

Нова Зеландия (90 точки), Дания (90 точки) и Финландия са държавите с най-ниските нива на корупция, докато Сомалия, Северна Корея и Афганистан (по 8 точки) споделят последното място.

Сред големите икономики САЩ са позиционирани на 19-то място от 24-то, Германия на 13-то от 14-то, Япония, Великобритания се борят за 17-то място, Франция на 22-ро от 25-то спрямо миналата година. Русия е на 133-то място, а Китай на 80-то.

Изследването показва, че 2/3 от страните са с точков актив под 50.

В изследването също се призовава европейците и други правителства да обърнат повече внимание на борбата със злоупотребите в областта на обществените поръчки, финансирането на политическите партии и укриването на данъците.

Резултатите от изследването трябва да бъдат предупредителен сигнал за ЕС да настоява за повече информация и отговорност от държaвите-членки", каза анализаторът Яна Митермайер от базираната в Берлин организация.

По думите й слабите и неефективни съдебни системи, лошите обществени услуги, одиторските услуги и прикритите връзки между правителството и бизнеса - всичко това допринася за корупцията в някои европейски страни.