Европа не е имала друг партньор, освен Турция, за да се гарантира сигурността в региона. Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от „Ройтерс”. Той повтори искането си за безопасна зона в Сирия. Давутоглу направи изказването си ден, след като терористи удариха белгийската столица Брюксел. Загинаха над 30 души.

Сигурността на Европа започва от Турция, а за сигурността на Турция е задължителна безопасна зона в Северна Сирия”, обяви Давутоглу в Анкара пред членове на неговата управляваща партия.

Междувременно стана ясно, че в Истанбул са арестувани трима предполагаеми членове на „Ислямска държава”. Те планирали атаки по германски дипломатически мисии или училища в страната. Учрежденията бяха затворени миналата седмица заради терористична заплаха, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на турски медии.

Тримата мъже – турчин, иракчанин и сириец, са арестувани в Истанбул във вторник. Полицията действала въз основа на информация, получена от турски и германски източници от разузнаването.

Заподозрените, представени като членове на клетка на „Ислямска държава”, са обвинени, че са подготвяли атаки срещу германски интереси в Турция.

Припомняме, че миналия четвъртък Германия затвори посолството си в Анкара, консулството си в Истанбул и германските училища в двата града. Външният министър Франк-Валтер Щанмайер цитира „много сериозни” индикации за планирани атаки.

Турските власти критикуваха затварянето на учрежденията, заявявайки, че са неоправдани.

Два дни по-късно член на „Ислямска държава” се самовзриви на ул. „Истиклял” в Истанбул. Загинаха трима израелски и един ирански гражданин. Десетки бяха ранени.

Арестите във вторник в Истанбул идват на фона на действията на полицията да заловят трима турски членове на клетка на „Ислямска държава”. Смята се, че са планирали атаки на оживени публични места.

Други 10 предполагаеми членове на „Ислямска държава” са били заловени вчера на турската граница със Сирия. Един от тях носил жилетка с експлозиви.  

Двама от задържаните в южната провинция Газиантеп са били ранени при размяна на огън с турските войници. Трима са успели да избягат, съобщават от офиса на местния управител.