31 души са загинали и 270 са ранени при терористичните атаки в белгийската столица вчера. Това съобщи на пресконференция федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов, цитиран от световни агенции.

По думите му сред ранените има в критично състояние.

Белгийският здравен министър потвърди, че 10 души са убити на летището и 21 в метрото, но добави, че властите очакват да се увеличи броят на загиналите през следващите дни. Министърът добави, че около 25 души са в критично състояние.

По-късно обаче стана ясно, че тялото на още една жертва е било открито на летището в Брюксел. В сградата на терминала на летище "Завентем" е рухнала стена. Не се уточнява при какви обстоятелства се е случило това, нито колко сериозни са повредите, нанесени на сградата.

На пресконференцията стана ясно, че е установена самоличността на двама от четирима терористи.

Льов потвърди, че двамата братя Ибрахим и Халид ел Бакрауи са участвали в нападенията на летището и в метрото. 

Единият от братята терористи се взривил в метрото, а другият на летището

Единият от братята терористи се взривил в метрото, а другият на летището

Полицията има данни за двамата

Прокурорът уточни, че Халид е извършил нападението в метрото, а Ибрахим е един от атентаторите самоубийци на летището (в средата на снимката от охранителните камери) - той е извършил първата атака на летището.

Извършеното от Ибхрахим нападение на летището е потвърдено от ДНК доказателство.

Взривът на метростанция „Малбек” е станал, докато част от влака все още е бил на станцията. Нападателят е идентифициран като Халид ел Бакрауи. Атентаторът се е взривил във втората мотриса.

Двамата братя имат „много тежки полицейски досиета”, които не са свързани с атаките, изтъкна още официалният представител.

Вторият атентатор, отговорен за втората самоубийствена атака на летището, не е идентифициран, разкри още прокурорът.

Все още се издирва третият заподозрян за атаките на летището в белгийската столица Брюксел, добави той, уточнявайки, че става въпрос за мъжа с шапката на разпространената снимка от охранителните камери на летището. Прокурорът не разкри самоличността на издирвания, но заяви, че се води мащабна операция по залавянето му.

Фредерик ван Льов каза, че третият заподозрян на летището е избягал, след като е заложил най-голямото взривно вещество в носения от него куфар, което не е избухнала.

Според прокурора „късмет” е, че не е избухнала третата бомба на летището.

Първата бомба на летището е взривена до гише 11 в залата за заминаващи в 7:58 часа местно време, а втората 9 секунди по-късно до гише 2, разкри още официалното лице.

Снимка 224997

Източник: VTM

Льов потвърди, че нападателите са се придвижили с такси от брюкселския квартал „Схарбек” до летището. По време на претърсване на апартамент в квартала е открит лаптоп с бележка на Ибрахим. Той отбелязва в нея, че има подозрения, че полицията го издирва и че не иска да влезе в затвора.

Фредерик ван Льов също потвърди, че Наджим Лахрауи не е арестуван, след като по-рано беше разпространена информация за задържането му, която беше оттеглена впоследствие. Белгийски медии съобщаваха, че именно Лахрауи е с шапката на снимката, но прокурорът не потвърди и не разкри самоличността на избягалия.

Терористът Лахрауи не бил заловен в Брюксел

Терористът Лахрауи не бил заловен в Брюксел

Лахрауи беше заснет с предполагаемите атентатори самоубийци на летището в Брюксел

От думите му стана ясно, че вчера един човек е задържан в „Схарбек” за разпит и че друг човек е освободен.

При операцията в „Схарбек” вчера вечерта полицията е открила в жилището на атентаторите 15 килограма експлозиви, 150 литра ацетон, 30 литра кислородна вода, детонатори, куфар пълен с гайки и гвоздеи, както и материали като пластмасови кутии за опаковане на експлозивите.

Вчера беше съобщено, че полицията е открила знаме на „Ислямска държава” и експлозиви с химикали в квартала.

Белгийските власти вярват, че още няколко души са свързани с атаките, но все още не са заловени.

Според TF1 атентатът е извършен като отмъщение срещу залавянето на Салах Абдеслам в петък. Абдеслам е един от нападателите в Париж.