Брахим ел Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, а брат му Халид е извършил нападението в метрото в белгийската столица Брюксел.

Това съобщава RTBF, позовавайки се на полицейски източник.

Вчера полицията в Белгия разпространи снимки на трима заподозрени за атаките на летище „Завентем” в Брюксел. Първоначално се съобщаваше, че двамата братя са се взривили на летището, а третият заподозрян е избягал.

Първоначално RTBF информира, че братята са се взривили на летището, но с новата информация остава неясно кой е третият човек на разпространената от полицията снимка от охранителните камери на летището.

По-рано днес белгийската медия DH предаде, че вероятно мъжът в бяло на снимката с трима заподозрени за атаките на летището в белгийската столица е Наджим Лаахрауи.

Снимка 224997

Източник: VTM

Полицията има данни за двамата братя, че са свързани с организирана престъпност, но не и с тероризъм. Според телевизията двамата имат връзка с парижките атентатори.

Терористите от Брюксел – известни бандити, „познати” на полицията
Обновена

Терористите от Брюксел – известни бандити, „познати” на полицията

Братята Халид и Брахим ел Бакрауи

Братята са били издирвани от полицията, тъй като са заподозрени, че са наели жилища за укриване на парижките атентатори.

Двамата братя са от Брюксел. Те имат дълга история в организираната престъпност в Белгия. Братята са сред издирваните заподозрени.

Третият терорист на летището в Брюксел е идентифициран?

Третият терорист на летището в Брюксел е идентифициран?

Медията отбелязва, че вероятно мъжът в бяло

Единият от братята наел апартамента в квартал „Форе”, югозападната част на белгийската столица, който беше атакуван при антитерористична операция във вторник миналата седмица – точно една седмица преди нападенията в Брюксел. Тогава заподозряният за терора в Париж Салаха Абдеслам е бил в апартамента, но е успял да избяга. При операцията в апартамента бяха открити оръжия и флаг на ДАЕШ („Ислямска държава”), а един член на парижката клетка, алжирецът Мохамед Белкаид, беше застрелян от снайперист.

Терористи удариха Брюксел
на живо

Терористи удариха Брюксел

Най-малко 31 загинали и 136 ранени при три експлозии

Единият от братята също се смята, че е наел едно от жилищата, където са се криели джихадистите, свързани с атаките във френската столица. Наетото жилище се е намирало в град Шарлероа, Белгия, където двама от атентаторите са се срещнали преди да се насочат към Париж през ноември 2015 година, когато бяха извършени терористичните атаки, при които загинаха 130 души. Става въпрос за Абделхамид Абауд, лидер на клетката, и Билал Хадфи, един от атентаторите самоубийци на „Стад дьо Франс”.

Според информацията на белгийските власти 31 души са загинали при серия експлозии в Брюксел във вторник сутринта. Първите две експлозии станаха на летище „Завентем”, североизточната част от центъра на Брюксел, около 8 часа сутринта. На летището загинаха най-малко 11 души и над 100 са ранени. Около час по-късно последва трета експлозия на метростанция „Малбек” на rue de la Loi, близо до централата на ЕС. 20 души загинаха и 130 са ранените.

„Ислямска държава” пое отговорност за атаките и предупреди, че предстоят още много „черни дни” в Европа, след като премиерът на Белгия Шарл Мишел описа вчерашния ден като „черен”.