Летище „Завентем” в белгийската столица Брюксел подновява работа с три „символични” полета и допълнителни стриктни проверки на пътниците след терористичните атаки, съобщава „Франс прес”.

Ключовата транспортна инфраструктура беше затворена от 22 март, когато двама атентатори се взривиха в залата за заминаващи при координирани терористични атаки. На същия ден беше извършен атентат и в метрото в Брюксел. При нападенията на летището и метрото загинаха 32 души.

Залата за заминаващи е сериозно повредена след атентата. Временни съоръжения ще бъдат използвани за чекирането на пътниците.

Вчера шефът на летището Арно Фейст заяви, че частично ще бъдат възобновени услугите на летището с три „символични пътнически полета” до южния португалски град Фару, гръцката столица Атина и италианския град Торино.

Утре отварят летище „Завентем” в Брюксел

Утре отварят летище „Завентем” в Брюксел

Летището е затворено от 22 март

Нови по-засилени мерки за сигурност ще бъдат прилагани на „Завентем”, след като охраната на летището заплаши да стачкува, ако не се подобри охраната и пътниците не бъдат призовани да идват 3 часа преди началото на полета.

Една от големите промени е, че в залата за заминаващи ще се пускат хора само с билети и лични документи, а багажът им ще бъде проверяван преди да влязат в залата. Пътниците ще бъдат проверявани и вътре в сградата.

Летището ще допуска първоначално само леки автомобили. Колите ще бъдат обект на проверки, докато допълнителни служители на полицията и войници ще патрулират в зоната на летището.

Първият полет за Фару е в 11:40 часа по Гринуич.

Постепенно ще бъде увеличен броят на полетите, макар че капацитетът на летището ще е сведен до 20% - между 800 и 1000 пътници на час.

Според Фейст ремонтът на залата ще отнеме месеци.

Той очаква летището да започне да работи в нормален ритъм от края на юни или началото на юли, „преди началото на лятната ваканция”.

От летище „Завентем” все още не са разкрили какви са загубите от затварянето му. Летището допринася за белгийската икономика 3,4 милиарда долара на година. Самолетната компания Brussels Airlines обяви, че губи по 5 милиона евро на ден от затварянето на летището.

На летището работят 260 компании и 20 хиляди служители.

Отделно резервациите на хотелски стаи в Брюксел са паднали с 50% от 22 март, обявиха от хотелската асоциация в столицата.