Плановете за частично отваряне на летище „Завентем” в белгийската столица Брюксел тази вечер са спрени заради стачка на охраната на аерогарата, продиктувана от недостатъчни мерки за сигурност, съобщава БиБиСи.

Летището е затворено от терористичните атаки, извършени в залата за заминаващи на 22 март. ДАЕШ („Ислямска държава”) пое отговорност за нападенията на летището и метрото в Брюксел, при които загинаха 32 души.

Летището в Брюксел „технически подготвено”, но няма да бъде отворено до петък вечерта

Летището в Брюксел „технически подготвено”, но няма да бъде отворено до петък вечерта

От пожарната служба и гражданската авиация

Полицейският синдикат SLFP - най-големият в страната, обяви пред медията, че не са предприети достатъчно мерки за сигурност.  Председателят на синдиката Винсент Жил заяви, че стачкуват заради случилото се на 22 март и че не могат да продължат по този начин.

Полицията усеща, че взетите мерки за сигурност от летищната компания не са достатъчни за тези, които работят и използват летището”, добави той.

Той призова за по-голям контрол при допускането на хора в залата за заминаващи, включително използване на детектори, скенери и друга технология.

Вчера летищните власти обявиха, че е възможно частично отваряне на аерогарата в петък вечерта, след като първо е била изпитана временна система за чекиране. Но от "Завентем" допълват, че само 20% от капацитета на залата за заминаващи ще бъде използван, приемайки само по 800 пътници на час.

Днес операторът на летището обяви, че може и да не отвори летището заради стачката.

Белгийска медия информира, че правителството все още търси начини за отваряне на летището.

Трябва да намерим баланс между икономическите нужди и нуждите в областта на сигурността, каза военният министър на Белгия.