Брюкселските атентатори са обсъждали провеждане на терористични атаки във Великобритания и на европейското първенство по футбол във Франция през това лято.

Това става ясно от нова информация, включително от лаптопа на един от атентаторите самоубийци, пише британският „Индипендънт”.

Извлечените файлове от лаптопа на Ибрахим ел Бакрауи, който се самовзриви на летище „Завентем” в Брюксел, показват, че той е обсъждал с чуждестранни контакти извършване на атака във Великобритания, според френска медия.

Вестник Parisien пише, позовавайки се на източник от разузнаването, че „други европейски страни”, освен Белгия, са били в полезрението на терористите и че „Великобритания също е спомената като потенциална цел”.

Според източника като цели са били посочени Великобритания, бизнес квартала La Défense в Париж и ултраконсервативната католическа организация Civitas.

Лаптопът е бил открит в кош за боклук от полицията в Брюксел малко след атаките на 22 март, при които загинаха 32 души, а повече от 300 пострадаха.

„Дейли телеграф” съобщава, позовавайки се на френския телевизионен канал BFM TV, че френските разследващи притежават запис от разговор между Наджим Лахрауи, създал бомбите за нападенията в Париж и Брюксел, и „чуждестранен контакт”, от който се разбира, че Великобритания също е влизала в сметките на терористите. Но атентаторите са решили, че Обединеното кралство е по-трудна цел и че Белгия трябва да остане оперативна база, а Франция – основна мишена.

Брюкселската клетка възнамерявала да удари на Евро 2016 във Франция

Брюкселската клетка възнамерявала да удари на Евро 2016 във Франция

Това обявиха източници, близки

От разговора става ясно, че те са искали атаките да съвпаднат с европейското първенство, което започва на 10 юни във Франция, с надежда, че властите ще бъдат принудени да го отменят.