Извършителите на атаките на летище „Завентем” и в метрото в Брюксел миналата седмица са издирвали в интернет информация за белгийския премиер Шарл Мишел, съобщава БиБиСи, позовавайки се на местни медии.

Информацията е открита в компютър, който е иззет от властите при претърсвания след атаките.

От непотвърдената информация става ясно, че в информацията има планове на сграда, както снимки, които са направени пред офиса на премиера. В компютъра също има бележка от един от атентаторите. Ибрахим ел Бакрауи, един от атентаторите на летището, се оплаква, че е преследван и никъде не се чувства в безопасност.  

Компютър беше открит в кофа за боклук на улица „Макс Рос” в квартал „Скарбек” ден след атаките. Именно оттам са тръгнали към летището тримата заподозрени за атаките на „Завентем”.

Позовавайки се на надеждни източници, вестник De Tijd отбелязва, че в компютъра има подробна информация и снимки за жилището и офиса на премиера. Работното място на Мишел е на 16 Rue de la Loi – същата улица, където е метростанция „Малбек” - именно там братът на Ибрахим се взриви час след нападението на летището.

Вестник De Standaard пише пък, че терористите са търсели информация за офиса на Мишел в интернет. Но те са разгледали стотици неща в Google, обявиха източници.

Компютърът е важен източник на белгийските разследващи в издирването на третия заподозрян на летището, който е избягал, след като носената от него бомба не е избухнала.

Белгийските власти са изпратили копие на ФБР от твърдия диск.

Вчера вечерта белгийските власти обявиха, че при нападенията в Брюксел са загинали 32 души. 17 са белгийци, а 15 са чужденци. Други 94 души остават в болница.

Летището остава затворено и днес.