Службите за сигурност в Белгия и чужбина трябва по-ефективно да обменят информация, за да се справят с ислямистката заплаха.

Това смята белгийският премиер Шарл Мишел две седмици след терористичните атаки в Брюксел, при които загинаха 32 души, цитиран от световни агенции.

Разбрах, и такъв беше случаят в Брюксел и при други атаки, че често хората, които извършват атаките, са прихванати от една или друга служба”, изтъкна той по време на пресконференция в белгийската столица.

Подобряване на базата данни за предотвратяване на такава атака трябва да се превърне в абсолютен приоритет, добави той.

Мишел също отхвърли международната критика по адрес на белгийските служби за сигурност, заявявайки, че те си вършат работата за предотвратяване на терористични атаки и че други държави също са регистрирали провали.

Ние хванахме Салах Абдеслам след няколко месеца. 10 години отне да бъде открит Бин Ладен”, категоричен той, но все пак призна, че атаките са провал за Белгия.

На пресконференцията, на която участва също ръководителят на Столичен регион Брюксел Руди Верворт, премиерът каза, че столицата се връща към „нормален живот”.

От думите им стана ясно, че скоро летище „Завентем” ще заработи с пълния си капацитет.

Преди атаките ние бяхме наясно за заплахата. Предприехме инициатива да укрепим мерките за сигурност и за борба с радикализацията. През последните месеци приехме 30 конкретни и практически мерки”, изтъкна премиерът.